Články / Aktuality Dnes je 27. 9. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Jezuité na biskupské synodě o rodině

Pondělí, 13.10.2014
Vatikán. Mimořádné biskupské synody o rodině, která se již druhým týdnem koná ve Vatikánu, se účastní také několik členů jezuitského řádu. Jeho generální představený Adolfo Nicolás SJ patří mezi šest prelátů, které papež František pověřil vypracováním souhrnné zprávy ze synodní diskuse. V rozhovoru, který jezuitský generál při příležitosti zasedání synody poskytl, mimo jiné upozorňuje, že mezi partnery nesezdanými v kostele někdy může panovat více křesťanské lásky než u páru, který svatbu v kostele měl.


Jezuitů, kteří se účastní biskupské synody o rodině, je sedm. Vedle generálního představeného řádu Adolfo Nicoláse, který se zasedání účastní z titulu předsedy Unie generálních představených, jsou to arcibiskup prešovské archieparchie a metropolita Řeckokatolické církve na Slovensku Mons. Ján Babjak, rektor Papežské gregoriánské univerzity P. François-Xavier Dumortier a šéfredaktor italského jezuitského časopisu La Civiltà Cattolica P. Antonio Spadaro. Mezi spolupracovníky zvláštního sekretariátu synody patří P. George Henri Ruyssen, profesor východního kanonického práva na Papežském východním institutu v Římě. Účastní se také tiskový mluvčí Svatého stolce P. Federico Lombardi a jeho kolega z Vatikánského rádia P. Bernd Hagenkord.

Jezuitský generál Adolfo Nicolás také patří mezi šest prelátů, které papež František pověřil vypracováním souhrnné zprávy ze synodní diskuse, tzv. relatio post disceptationem, která byla dnes zveřejněna. Patnáctistránková zpráva přináší sumarizaci prvního týdne jednání. Předkládá hlavní reflexe synodních otců a představuje základ pro další diskuse i jakousi bázi závěrečných dokumentů synody. Pracovní skupinu, která byla pověřena jejím sestavením, vedl prezident Rady evropských biskupských konferencí, maďarský kardinál Péter Erdő; společně s jezuitským generálem ji tvořili např. kardinál Gianfranco Ravasi, prezident Papežské rady pro kulturu, či mexický arcibiskup Carlos Aguiar Retes, předseda Rady latinskoamerických biskupských konferencí.

Při příležitosti zasedání synody o rodině poskytl Adolfo Nicolás již na počátku jednání stručný rozhovor pro Vatican Insider.

Bude aktualizována rodinná morálka?

Diskuse, svobodná a upřímná, směřuje ke změně, k pastoračnímu přizpůsobení se realitě dnešní doby. Je to historické znamení, protože v posledních letech se naopak některé síly snažily navrátit církev zpět do doby před koncilem.

A pokud se týče přijímání eucharistie ze strany rozvedených žijících v novém manželství?

Nemůžete zabránit, aby o tom synoda diskutovala, jak by si někteří přáli. Biskupové nebyli svolání proto, aby trvali na abstraktních myšlenkách doktríny, nýbrž proto, aby hledali řešení konkrétních otázek. Je velmi příznačné, že papež a mnoho synodních otců ve svých proslovech odkazovalo na koncilní texty. Promlouvá zde církev, jež naslouchá Duchu a ve kterou až do konce svého života doufal také kardinál Martini.

Konzervativci hovoří o tom, že doktrína je v ohrožení…

Není správné absolutizovat. Vezměme si případ nesezdaných párů. Nelze říci, že pokud není něco v pořádku, je špatně všechno. Naopak, tam, kde člověk neškodí svému bližnímu, je něco dobrého. Papež František to potvrdil: „My všichni jsme hříšníci.“ Život je třeba vyživovat ve všech jeho oblastech. Naším úkolem je přivést lidi blíže k milosti, ne zahnat je přikázáními. Pro nás jezuity je to každodenní praxe. Inkvizice to dobře ví.

Jak to myslíte?

Náš zakladatel sv. Ignác se musel osmkrát podrobit výslechu inkvizice, když hovořil o naslouchání Duchu. Stejně jako tehdy, také pro nás dnes má větší váhu Duch, protože vychází z Boha, než pravidla a předpisy, které jsou naopak dílem lidským. To, co rodinná a sexuální morálka potřebují, je vlídnost a bratrství. Nejedná se o to rozdělit, nýbrž harmonizovat. Nemůžeme evangelizovat lidi tím, že je utlučeme evangeliem. Pouze rozhodnutí soustředit se na Krista nás uchrání před neplodnými debatami a abstraktními ideologickými spory. Nedostatky a nedokonalosti nepoškozují celistvost vývoje rodiny ve společnosti v posledních desetiletích. Pokud zde je něco negativního, ještě to nutně neznamená, že všechno je negativní.


Zdroj: VaticanInsider, Jesuit.org.uk, SJWeb.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
3.12.2017 Svědčit o evangeliu uprostřed asijské kultury
29.10.2017 Asistent otce generála na návštěvě české provincie
23.10.2017 Generální představený jezuitů zavítal do Brazílie
14.10.2017 Jeden rok od zvolení nového otce generála
13.2.2017 P. Adolfo Nicolás se vrací na Filipíny



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za trpící Zemi
Modleme se, aby každý z nás věnoval pozornost bolestnému volání Země a obětí přírodních katastrof a klimatických změn a abychom se osobně nasazovali v péči o svět, který obýváme.

Národní úmysl
Za novomanžele
Modleme se, aby ti, kdo vstupují do manželství, vytrvali v lásce, věrnosti a vzájemné velkorysosti.

více »

Nejbližší akce

Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní obnova - Proč se bojíte? Pořád ještě nemáte víru?


Kněžské exercicie


více »

Kalendárium

Schválení Tovaryšstva Ježíšova

Památka sv. Františka Borgiáše


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil