Články / Aktuality Dnes je 1. 9. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Zemřel Jan Chromeček

Čtvrtek, 4.12.2014
Kroměříž. Ve čtvrtek 4. prosince půl hodiny po půlnoci zemřel v kroměřížské nemocnici jezuitský kněz Jan Chromeček, dlouholetý superior hostýnské komunity a rektor tamější baziliky.


Poslední rozloučení se bude konat v pátek 12. prosince ve 14 hod. na Svatém Hostýně. Pohřební bohoslužbě bude předsedat olomoucký arcibiskup a moravský metropolita Jan Graubner.

Jan Chromeček se narodil 27. července 1932 v Brně a byl pokřtěn ve farnosti Brno-Obřany jménem Jan Křtitel. Po maturitě na biskupském gymnáziu v Brně v roce 1949 vstoupil do noviciátu Tovaryšstva Ježíšova na Velehradě. V roce 1950 zde zažil zrušení řádu komunistickým režimem. Po internaci v Bohosudově dokončil noviciát již tajně v Brně. Pracoval jako konstruktér až do roku 1959, kdy byl zatčen a uvězněn. Po amnestii v roce 1960 byl propuštěn a poté pracoval jako dělník u zedníků a pokrývačů. Po soukromém studiu filozofie a teologie byl v roce 1968 tajně vysvěcen na kněze.

Díky politickému uvolnění během pražského jara mohl navštívit Rakousko a věnovat se po tři semestry studiu na Teologické fakultě innsbrucké univerzity. Po jeho návratu do Československa se podařilo vyjednat jeho zařazení do duchovní správy v Brněnské diecézi. Od roku 1970 do roku 1990 prošel farnostmi v Brně u minoritů, v Ivančicích a nejdéle působil v Horních a Dolních Věstonicích a Strachotíně, kde ve skrytu vykonával funkci novicmistra.

Po oficiálním znovuobnovení řádu působil ještě rok jako novicmistr na Hostýně, od roku 1991 jako farář ve Štěpánově u Olomouce, v Hnojicích a v Moravské Hůzové. V roce 1995 se vrátil na Hostýn, kde se stal rektorem baziliky a představeným jezuitské komunity. Během let zde zastával různé funkce, jak v duchovní správě a v Matici Svatohostýnské, tak i v komunitě. Byl vždy plný energie a stal se výraznou postavou tohoto poutního místa.

Jeho zdravotní stav se začal zhoršovat až v posledních letech. Od června mu již viditelně ubývalo sil. V říjnu byl hospitalizován v nemocnici v Kroměříži, kde nakonec také zemřel.


Parte ke stažení ZDE.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
24.4.2024 Desáté výročí smrti P. Franse van der Lugta SJ
20.12.2023 Zemřel P. František Brázdil SJ
27.11.2023 Odvaha překračovat hranice a vracet se „domů“
23.10.2023 V Mnichově zemřel P. Eugen Hillengass SJ
29.6.2023 Neokázale a pilně sloužil



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za trpící Zemi
Modleme se, aby každý z nás věnoval pozornost bolestnému volání Země a obětí přírodních katastrof a klimatických změn a abychom se osobně nasazovali v péči o svět, který obýváme.

Národní úmysl
Za novomanžele
Modleme se, aby ti, kdo vstupují do manželství, vytrvali v lásce, věrnosti a vzájemné velkorysosti.

více »

Nejbližší akce

Pomník v Bratronicích připomene kněze Adolfa Kajpra


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro seniory


Duchovní cvičení pro trvalé jáhny a jejich manželky


Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova


více »

Kalendárium

Formula instituti potvrzena Pavlem III.

Památka sv. Melichara Grodeckého


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil