Články / Aktuality Dnes je 1. 9. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Situace v Nepálu očima tamních jezuitů

Pondělí, 27.4.2015
Káthmándú. O víkendu 25. až 26. dubna zasáhlo Nepál a sousední země silné zemětřesení s mohutnými následnými otřesy, které si vyžádalo na čtyři tisíce lidských životů. K modlitbám za oběti vyzval ve své nedělní promluvě také papež František. Aktuální situaci v Nepálu v krátké zprávě přibližuje jezuita Augustine Thomas, ředitel jezuitské školy v nepálské metropoli Káthmándú.


Většina nepálských jezuitů se společně s biskupem Nepálu v sobotu 25. dubna účastnila kněžského svěcení svého spolubratra Teka Raje Paudela, které se konalo v jeho rodné vesnici Okhaldunga v odlehlé východní části země. Zemětřesení zasáhlo po skončení obřadu, zhruba ke konci následného slavnostního oběda. Mnoho domů v obci se sesunulo, ale nikdo nebyl zraněn, protože všichni obyvatelé byli na svěcení. Po zemětřesení se jezuité snažili dostat se přes zatarasené a poškozené silnice zpět do hlavního města Nepálu, Káthmándú, které leží v údolí směrem na západ.

"My, 68 nepálských jezuitů, spolu s dalšími řeholními komunitami a nepálským vikariátem jsme měli to štěstí, že jsme neutrpěli žádné ztráty na životech ani vážná zranění," uvádí v dopise z 27. dubna představený nepálských jezuitů P. Boniface Tigga. Jezuitské budovy v Káthmándú během zemětřesení utrpěly škodu, ale stále stojí. Jezuitské školy se po otřesech otevřely pro lidi bez přístřeší. Mnoho budov zemětřesení silně poškodilo a hrozí jim další možné otřesy, takže jejich obyvatelé se do nich ještě nejméně po několik dní nemohou vrátit.

Ještě to neskončilo

Z Káthmándú zaslal krátkou zprávu o aktuální situaci P. Augustine Thomas SJ, ředitel střední školy sv. Františka Xaverského, na které se vzdělává tři a půl tisíce mladých lidí. Byl jedním z několika málo jezuitů, jež v sobotu nejeli na svěcení. „Zrovna u nás probíhaly přijímací zkoušky, když došlo k zemětřesení,“ popisuje otec Thomas. „Na přijímací zkoušky přišlo 450 studentů. Přestože trochu nastala panika, všechno jsme dobře zvládli. Nikdo nebyl zraněn. Učitelé odvedli velmi dobrou práci při evakuaci studentů z budovy. Rodiče, kteří venku čekali na své děti, mezitím prožívali noční můru.“

Mnoho starých budov ve městě se zřítilo, následky zemětřesení jsou nedozírné. Situace na New Road, hlavní komunikační temně nepálské metropole, i v nedalekém městě Bhaktapur je velmi špatná. „Noc jsem strávil v autě a probudil jsem se v pět hodin ráno, když se země otřásla. Ještě to neskončilo,“ přibližuje dále nepálský jezuita. „Místní komunity jsou zapojeny do záchranných prací. Pomáhá mnoho lidí, ale zřícenými budovami se prokopávají za pomocí ručního nářadí, takže jim to nejde příliš rychle,“ uvádí otec Thomas. „Děkuji vám, že na nás myslíte ve svých modlitbách. Modlete se, prosím, dál za obyvatele v Nepálu.“

Do záchranných prací se zapojují i jezuité

Otec Boniface Tigga apeloval na jezuitské přátele a příznivce po celém světě, aby podpořili jezuity při záchranných prácích v Nepálu. "Obrovskou pomocí v naší snaze poskytnout pomoc těm, kdo ji nutně potřebují, pro nás bude modlitební podpora a materiální pomoc našich jezuitských bratří a jejich kolegů, širší církevní obce i veřejnosti," uvádí představený nepálských jezuitů. Záchranné práce budou zahrnovat poskytování dočasného přístřeší a dodávky potravin a dalších nezbytných věcí obětem zemětřesení. Po dohodě s vládními úředníky a dalšími skupinami se jezuité pravděpodobně budou snažit dostat do odlehlých vesnic s obtížným přístupem. V současné době jsou pro potřebné otevřeny školy a další jezuitské instituce.

Nepálský region čítá šedesát osm jezuitů, kteří působí na pěti školách (včetně školy pro žáky se speciálními potřebami) a v rámci sociálního apoštolátu podporují znevýhodněné mladé lidi ve městech Káthmándú, Pokhara a Deonia Mahehspur.


Bližší informace o jezuitské pomoci v Nepálu naleznete například zde.

Zdroj: Jesuits in Britain, SJWeb.
Foto: JCSAWeb.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
10.5.2023 Oslava Velikonoc mezi troskami
9.2.2023 Mimořádné zemětřesení v Turecku a Sýrii
20.7.2022 První setkání Taizé v Sýrii
28.12.2017 Byli Ježíš, Marie a Josef uprchlíci?
11.11.2017 Syrský jezuita v Praze hovořil o pronásledování křesťanů na Blízkém východě



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za trpící Zemi
Modleme se, aby každý z nás věnoval pozornost bolestnému volání Země a obětí přírodních katastrof a klimatických změn a abychom se osobně nasazovali v péči o svět, který obýváme.

Národní úmysl
Za novomanžele
Modleme se, aby ti, kdo vstupují do manželství, vytrvali v lásce, věrnosti a vzájemné velkorysosti.

více »

Nejbližší akce

Pomník v Bratronicích připomene kněze Adolfa Kajpra


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro seniory


Duchovní cvičení pro trvalé jáhny a jejich manželky


Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova


více »

Kalendárium

Formula instituti potvrzena Pavlem III.

Památka sv. Melichara Grodeckého


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil