Články / Dokumenty Dnes je 27. 9. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Dokumenty

         A     A     A

Vděčnost za službu jednotě

Středa, 16.1.2008
Poděkování P. Valentina Menendéze bývalému otci generálu Kolvenbachovi

Redakce Jesuit.cz

V této chvíli, v níž 35. generální kongregace přijala návrh na rezignaci, který jste předložil, je spravedlivé, aby sama zde shromážděná kongregace, vyjádřila jménem celého Tovaryšstva dík a uznání, jež celé Tovaryšstvo cítí za vaši osobu a významnou službu, kterou chtěl Pán, abyste církvi a Tovaryšstvu prokázal.

Především Vám chceme říci, že se cítíme povzbuzeni příkladem svobody ducha, s nímž jste nabídl svou demisi. Byl proniknut duchem evangelia a exercicií, tak vzdáleným dynamice tohoto světa, kde se urputně bojuje o dosažení pozic moci a prestiže. Naše charisma a naše pravidla nejsou dobré jen proto, že předkládají slavné ideály, nýbrž především proto, že jsou osoby, které je umí ztělesnit a žít.

Zvláště jsme vám vděčni za způsob, jakým jste dokázal vést Tovaryšstvo po obtížné chvíli papežského zásahu v roce 1981. V těch letech jste dokázal vést loď Tovaryšstva s vnitřní vyrovnaností a uměl zároveň uchovávat věrnost církvi i věrnost způsobu jednání Tovaryšstva, vyjádřenému v jeho Konstitucích a dokumentech posledních generálních kongregací. Slova, jež jsme vyslechli v homilii kardinála Rodé, pronesené jménem církve, jasně vyjadřují vysoké mínění, jaké má Svatý stolec o vaší osobě a způsobu, jak jste v těchto letech vedl Tovaryšstvo.

Oceňujeme také charisma jednoty, který představovala vaše osoba a váš způsob vedení pro stále více pluralistické a multikulturní Tovaryšstvo. V této rozmanitosti kultur a způsobů cítění a myšlení, v různých historických situacích a ve svobodě ducha, kterým jsou jezuité zvyklí žít, jste vy dokázal uchovávat jednotu těla Tovaryšstva s uctivou pozorností ke všem, svým moudrým a vyváženým učením i svou oživující přítomností ve všech provinciích.

Důvěra, kterou jste projevoval ve svém způsobu vedení jak ke spolupracovníkům na kurii, tak ke všem provinciálům, vytvořila atmosféru bratrství a spolupráce, která velmi dobře vyjadřuje ideál být Ježíšovými druhy, jenž se rozšířil do celého Tovaryšstva.

Kéž vás náš Stvořitel a Pán odmění za věrnou službu konanou téměř čtvrt století. Prosíme ho, aby vám i nadále žehnal na místě a v práci, kterou vám svěří ke své vetší slávě.

Jménem celé 35. GK a celého Tovaryšstva vám ze srdce mockrát děkujeme, P. Kolvenbachu. Jsme hrdi na vás i na službu, kterou jste konal v těchto obtížných ale vzrušujících letech, jež nám Pán chtěl dát.

Projev, který byl pronesen 14. ledna 2008 při přijetí rezignace P. Petera-Hanse Kolvenbacha na úřad generálního představeného jezuitského řádu, přeložil Josef Koláček SJ.
Foto Don Doll SJ


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
3.12.2017 Svědčit o evangeliu uprostřed asijské kultury
29.10.2017 Asistent otce generála na návštěvě české provincie
23.10.2017 Generální představený jezuitů zavítal do Brazílie
14.10.2017 Jeden rok od zvolení nového otce generála
13.2.2017 P. Adolfo Nicolás se vrací na Filipíny



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za trpící Zemi
Modleme se, aby každý z nás věnoval pozornost bolestnému volání Země a obětí přírodních katastrof a klimatických změn a abychom se osobně nasazovali v péči o svět, který obýváme.

Národní úmysl
Za novomanžele
Modleme se, aby ti, kdo vstupují do manželství, vytrvali v lásce, věrnosti a vzájemné velkorysosti.

více »

Nejbližší akce

Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní obnova - Proč se bojíte? Pořád ještě nemáte víru?


Kněžské exercicie


více »

Kalendárium

Schválení Tovaryšstva Ježíšova

Památka sv. Františka Borgiáše


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil