Články / Aktuality Dnes je 1. 9. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Čeští jezuité zveřejnili videoklip o svatém Ignáci z Loyoly

Úterý, 15.2.2022
Během Ignaciánského roku od 20. května 2021 do 31. července 2022 si připomínáme především obrácení zakladatele Tovaryšstva Ježíšova svatého Ignáce z Loyoly. Jedním z četných příspěvků k tomuto jubileu je animovaný videoklip o světci, který je nyní zveřejněn v českém znění. Je dílem jezuitů regionu evropského Nizozemí, překlad do češtiny připravili P. Petr Havlíček SJ a P. Petr Přádka SJ, namluvil Josef Polášek ve studiu Radia Proglas 2022.


Dne 20. května 1521 baskický voják Ignác z Loyoly bránil španělské město Pamplonu proti francouzským vojákům. Zasáhla ho dělová koule a roztříštila mu nohu. Stěží přežil a musel strávit dlouhé měsíce zotavováním. Jeho dosavadní sny o úspěchu a slávě ve světě se roztříštily také. Po zbytek života bude kulhat.

Během zotavování nemá Ignác co dělat. Je mu dána k přečtení kniha o životě Krista a sbírka životopisů svatých. Ze začátku ji bere neochotně, ale pak se inspiruje a chce napodobovat svaté. Radikálně mění svůj život a soustředí jej na Krista. Odchází na dlouhou pouť do Evropy a Svaté země. Směr jeho života se změnil a vyústil do založení jezuitského řádu, který se zasloužil o dalekosáhlé změny v církvi a v dějinách katolicismu.

Otec generál Arturo Sosa řekl:

„Je dobré si připomenout, že rána, kterou Ignác utrpěl v Pamploně, nebyla ani tak šťastným koncem, jako spíše šťastným začátkem. Konverze se někdy skládá z momentů velké změny, ale je to také nikdy nekončící proces. Stále, znovu a znovu musíme do středu dávat Krista. Tento proces je poutí po klikatých cestách, nahoru a dolů, někdy se musíme vrátit zpět, někdy se cítíme ztraceni. Ale potkáváme na cestě lidi, kteří nám ukazují cestu a natahují k nám ruce.“

Chceme se vydat na cestu, necháme se jemně vést Duchem Svatým, svůj život stále více soustřeďujeme na Krista a otvíráme svůj vnitřní prostor, abychom viděli v Kristu všechno nově.

O Ignáci řekl papež František Tovaryšstvu Ježíšovu:

,„Po celý svůj život prožíval obrácení, stavěl Krista do středu. A činil tak prostřednictvím rozlišování. Rozlišování není o tom, že to vždy jde hned od začátku, ale je to spíše o navigaci, o tom mít kompas, abyste se mohli vydat na cestu, která má mnoho zákrut a zvratů, ale vždy se nechali vést Duchem Svatým, který nás přivádí k setkání s Pánem.“

Videoklip je ZDE.


Zdroj: ignatius500. global.

8

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
1.3.2023 Ignaciánská hermeneutika „The Chosen“
7.3.2022 Film o pouti a cestě do vlastního nitra
31.7.2020 Scholastici z koleje del Gesù natočili krátký film o svatém Ignáci
3.7.2020 Divadelní představení o životě misionáře Augustina Strobacha
6.5.2019 Víra byla jediná hodnota v té době… nezaplatitelná, nenahraditelná



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za trpící Zemi
Modleme se, aby každý z nás věnoval pozornost bolestnému volání Země a obětí přírodních katastrof a klimatických změn a abychom se osobně nasazovali v péči o svět, který obýváme.

Národní úmysl
Za novomanžele
Modleme se, aby ti, kdo vstupují do manželství, vytrvali v lásce, věrnosti a vzájemné velkorysosti.

více »

Nejbližší akce

Pomník v Bratronicích připomene kněze Adolfa Kajpra


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro seniory


Duchovní cvičení pro trvalé jáhny a jejich manželky


Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova


více »

Kalendárium

Formula instituti potvrzena Pavlem III.

Památka sv. Melichara Grodeckého


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil