Články / Názory Dnes je 1. 9. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Názory

         A     A     A

Svatý Ignác – přinášející zlato

Úterý, 13.12.2022
Úterý po 3. neděli adventní; sv. Lucie (Mt 21,28–32) 13. 12. 2022

Pavel Ambros

„Srdce mi překypuje radostnými slovy, přednáším králi svou báseň; rydlem zručného písaře je můj jazyk.“ (Žl 45,2) Vydobýt zlato ze slov jako dar milovanému je hodno velkých mužů. Přestože Ignác neměl literární nadání, můžeme i o něm říci, že jeho slova lze přirovnat ke zlatu. A to i přesto, že jeho díla, na rozdíl od svaté Terezie z Avily nebo svatého Jana od Kříže, nejsou básnickými skvosty. A přesto...

Ze srdce svatého Ignáce plynula krásná slova. Neustále zpíval svůj chvalozpěv, své Magnificat. Jeho ruce, které psaly dopisy, exercicie, duchovní deník nebo konstituce, byly skutečně řemeslně zdatné. Věděl, co chce. Věděl, co chce říci.

Svůj záměr neoblékal do nádherných slovních obratů, vyumělkovaných líčení nebo idylických vizí. Mohli bychom jeho přístup přirovnat k návodu na použití nástroje. Je třeba jeho texty číst pozorně a s porozuměním, aby se dokonalý instrument nezadrhl. Příkladem toho jsou dvě série poznámek, které svatý Ignác napsal jako součást Duchovních cvičení: Dodatky (DC 1–20) a Poznámky (DC 73–90). V těchto poznámkách najdeme praktické návody pro to, jak s modlitbou propojit celého člověka, totiž jeho tělo, duši a ducha, uspořádání hmotných záležitostí a společenského řádu. Návod, jak konat duchovní cviční, se vždy přizpůsobuje stavu osob, které je dělají. Tato znalost zákonitostí praktického duchovního života je skutečným receptem na dobrý život. Dodejme: v souladu s Božím plánem. Co je jejich podstatou? Cvičení vedoucí k uchopení a nastavení vnitřního kompasu, který neomylně ukazuje Boží cestu.

Důležité je nepředbíhat a umět čekat. Je užitečné nevědět, co bude, ale usilovat o dosažení maximální míry dobra nyní. Je to velmi jednoduchý, ale účinný recept. Když bychom se chtěli řídit touto zásadou v době adventní, můžeme kontemplovat tajemství čekání lidstva na Kristovo narození a tajemství Kristova druhého příchodu, které se projevuje znameními kolem nás. A to je krásný adventní program. Otec Ignác učí vidět přítomnost a žít ji.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
30.8.2024 Kritériem toho, co má být v životě církve zachováno, je vždy láska
23.8.2024 Eucharistický zázrak i před našima očima?
16.8.2024 Zde, s ním a již brzy úplně
15.8.2024 Liturgie a liturgická formace v Tovaryšstvu Ježíšově
9.8.2024 Nelze mít jistotu chleba bez blízkosti slova



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za trpící Zemi
Modleme se, aby každý z nás věnoval pozornost bolestnému volání Země a obětí přírodních katastrof a klimatických změn a abychom se osobně nasazovali v péči o svět, který obýváme.

Národní úmysl
Za novomanžele
Modleme se, aby ti, kdo vstupují do manželství, vytrvali v lásce, věrnosti a vzájemné velkorysosti.

více »

Nejbližší akce

Pomník v Bratronicích připomene kněze Adolfa Kajpra


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro seniory


Duchovní cvičení pro trvalé jáhny a jejich manželky


Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova


více »

Kalendárium

Formula instituti potvrzena Pavlem III.

Památka sv. Melichara Grodeckého


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil