Články / Aktuality Dnes je 1. 9. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Jezuitské centrum spirituality v Keni podporuje ekologii

Úterý, 17.10.2023
Keňa. Při příležitosti vydání apoštolské exhortace papeže Františka „Laudate Deum“ nabízíme svědectví o ekologických aktivitách z centra spirituality.


V průběhu let Jezuitské centrum spirituality Mwangaza v Nairobi podporovalo ekologicky šetrnou spiritualitu. Pozemek je pokryt původními stromy, ovocnými stromy, keři mnoha druhů a květinami. V ekosystému lze nalézt opice, velké množství ptáků, králíky, veverky i hady. Krása místa z něj dělá přirozené prostředí pro duchovní cvičení.

Při exerciciích mohou účastníci využít křížovou cestu v přírodním prostředí obklopeném různými druhy stromů. K dispozici je také labyrint na otevřeném prostranství, kde se lidé mohou klidně procházet a modlit se. Kromě toho existuje dvoukilometrová stezka, která umožňuje exercitantům pokojný pobyt, modlitbu a relaxaci v krásné přírodě. Takové tiché a přirozené prostředí v Mwangaze po léta vytváří příznivé prostředí pro modlitbu mnoha lidí.

Kromě tradičních exercicií má Mwangaza ve svých programech několik aktivit, které mají za cíl podporovat péči o náš společný domov v duchu encykliky papeže Františka Laudato si‘. Každoroční workshop Laudato si‘ je toho příkladem. Po tři roky (2020 až 2023) se tohoto workshopu účastnilo více než padesát lidí a přinesli poselství Laudato si‘ zpět do svých komunit.

Tyto workshopy pořádá Mwangaza ve spolupráci se skupinou mladých mužů a žen, kteří jsou inspirováni spiritualitou svatého Ignáce. Jsou známí jako Síť katolické mládeže pro udržitelnost životního prostředí v Africe (CYNESA). Tato organizace se snaží šířit poselství ochrany životního prostředí do všech částí Afriky.

Kromě výše uvedených workshopů Mwangaza v průběhu let také nabídla několik sobotních dnů modliteb nebo dnů rekolekcí na témata z Laudato si‘. Tyto sobotní dny modliteb jsou oblíbené u lidí v okolí Nairobi. Účastníků je velký počet, což ukazuje, jak důležité jsou pro ně a pro danou oblast otázky životního prostředí. Jeden ze sobotních dnů modliteb za péči o náš společný domov byl věnován seznámení lidí s Rozjímáním k nabytí lásky podle svatého Ignáce.

Tradiční duchovní cvičení pořádaná v Mwangaze se navíc snaží propojit spiritualitu s ekologickými problémy. Většina duchovních průvodců povzbuzuje exercitanty, aby se zamysleli nad svým přínosem k péči o náš společný domov.

Kromě pravidelných programů spirituality se Mwangaza věnuje také udržitelnému zemědělství. Středisko po většinu roku produkuje zeleninu a ovoce. Hospodaření v Mwangaze využívá hnůj od hospodářských zvířat a kompost. Součástí projektu je také ekologický chov kuřat, který centru poskytuje hnůj, vejce a maso. A včelařství je další součástí ekologických projektů Mwangazy. Celkově farma také nabízí zdravý ekosystém, který pomáhá lidem modlit se s přírodou.

Centrum spolu s jezuitskou komunitou v posledních letech využívá solární energii. Tento projekt je zaměřen na snížení nákladů na elektřinu. Vzhledem k tomu, že solární energie produkuje elektřinu s nulovými emisemi, projekt pomáhá snižovat množství uhlíku v atmosféře.


Zdroj/Foto: jesuits.global.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
21.2.2024 Mezinárodní sympozium o duchovních cvičeních a ekologické konverzi
15.11.2023 Summit o klimatu v Dubaji
1.9.2023 Dny vděčnosti za stvoření v letošním roce
9.5.2023 V Irsku se setkali evropští provinciálové
25.4.2023 Den Země a Tovaryšstvo Ježíšovo



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za trpící Zemi
Modleme se, aby každý z nás věnoval pozornost bolestnému volání Země a obětí přírodních katastrof a klimatických změn a abychom se osobně nasazovali v péči o svět, který obýváme.

Národní úmysl
Za novomanžele
Modleme se, aby ti, kdo vstupují do manželství, vytrvali v lásce, věrnosti a vzájemné velkorysosti.

více »

Nejbližší akce

Pomník v Bratronicích připomene kněze Adolfa Kajpra


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro seniory


Duchovní cvičení pro trvalé jáhny a jejich manželky


Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova


více »

Kalendárium

Formula instituti potvrzena Pavlem III.

Památka sv. Melichara Grodeckého


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil