Články / V médiích Dnes je 5. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




V médiích

         A     A     A

Ignác – hledač Boha

Čtvrtek, 18.1.2024
Nový film o duchovních cvičeních

Alena Rousová

Co hýbe jezuity v jejich jádru? Klasická odpověď na tuto otázku zní: Duchovní cvičení svatého Ignáce. Ale o co jim jde? Co se děje v duchovních cvičeních? Film „Ignác – hledač Boha“ se pokouší na tyto otázky odpovědět jak vzdělávacími informacemi, tak působivými obrazy a vyprávěními: promlouvá k mysli i k srdci.


Při radikálním hledání Boha Ignác ve svém mystickém zážitku u řeky Cardoner ve Španělsku zjišťuje, že Bůh k němu mluví nejen v Písmu a tradici, ale že je skutečně přítomen ve všem. Ignác systematizuje své zkušenosti ve svých Duchovních cvičeních, aby byla cestou pro všechny, kdo hledají Boha. Ignaciánská duchovní cvičení jsou dodnes nejen duchovním základem jezuitů po celém světě, ale také tisícům dalších lidí formují vztah s Bohem.

Tento nový animovaný dokument o zakladateli jezuitů odhaluje širokému publiku jeho vnitřní hledání Boha a zve diváky, aby se sami stali hledači duchovních skutečností. Boha nelze nalézt odtažením se od světa, ale v jeho objevování, oceňování, ba v jeho láskyplném objetí. Toto bylo poselství jezuitů v průběhu staletí, poselství, které může katolickou církev dodnes změnit, aby se stala více mystickou, více otevřenou, více objímající, a především více milující.

Dokážeš opravdu ve všem najít Boha? Jak najdu Boží vůli pro mě? Film Ignác – hledač Boha přebírá základní poznatky a procesy ignaciánských duchovních cvičení a převádí je do působivého, a někdy až provokativně živého vizuálního jazyka. Ignác ve svých Duchovních cvičeních žádá exercitanta, aby použil všechny duševní schopnosti, zvláště představivost. Věrný této ignaciánské metodě využívá film uměleckou imaginaci k aktivaci všech mentálních schopností. Tento přístup má teoretické zázemí v psychologii. Jde o to, že naše podvědomí není dobré v porozumění věcnému jazyku. Rozumí však symbolům a obrazům.

Lze tvrdit, že Ignác ve svých cvičeních objevil tento psychologický fakt dávno předtím, než Carl Gustav Jung mluvil o kolektivním archetypálním nevědomí nebo než modernější psychologické přístupy objevily holistické, mimojazykové podvědomé zpracovávání informací v pravé hemisféře mozku. Obrazy ve filmu mají promlouvat k podvědomí. Jsou částečně založeny na obrazech vytvořených velkými malíři Ignácovy doby, jako byli Tizian a El Greco. Víc než se snažit intelektuálně pochopit význam těchto obrazů by je měl divák nechat ponořit do podvědomí, které je pro náboženské poznání tak důležité. Racionální mysl bude živena odbornými rozhovory, které poskytují základní znalosti o duchovních cvičeních.

Film je k dispozici ve čtyřech jazykových verzích: v angličtině, italštině, španělštině a němčině. Byl vyroben v roce 2023 pod vedením P. Christofa Wolfa SJ a Siegmara Warneckeho v Loyola Productions Mnichov.

Trailer
Film
Webové stránky filmu


Zdroj/Foto: jesuits.global.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
3.7.2024 Řím po stopách svatého Ignáce z Loyoly
15.2.2024 Delegáti pro spiritualitu se setkali v Salamance
28.12.2023 Víkendové duchovní cvičení „Examen“
27.12.2023 Opětovat lásku za lásku
13.11.2023 Ke komunitnímu rozlišování: několik praktických rad



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení v tichu podle sv. Ignáce


Duchovní cvičení pro lékaře a zdravotníky


Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


více »

Kalendárium

Památka Lva Mangina a druhů


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil