Články / Aktuality Dnes je 1. 9. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Jezuité koupili dům v Bagdádu

Středa, 29.5.2024
Irák. Padesát pět let po vyhnání jezuitů z irácké Univerzity Al Hikma v roce 1969 – jezuité z Baghdad College byli vyloučeni již v roce 1968 – si jezuité koupili dům v Bagdádu.


Nemovitost v Karradě, což je centrální čtvrť města Bagdád, zatím není obyvatelná a potřebuje rozsáhlou rekonstrukci. Dům bude sloužit jako oficiální sídlo pro registraci jezuitů coby řeholní komunity pod latinským biskupstvím v Bagdádu. Po dokončení prací bude dvoupatrový dům schopen ubytovat tři jezuity a bude mít zasedací a konferenční prostory a také malou kapli.

Dobře postavené budovy Baghdad College a Al Hikma University, které se nacházejí několik kilometrů od sebe ve čtvrtích Sulaikh a Za'afraniya, v pořádku stojí. Baghdad College je stále jednou z nejlepších státních škol pro chlapce. Bývalá Al Hikma je nyní technickou univerzitou. Obě školy byly vyvlastněny bez náhrady, ačkoli kostel při Bagdad College byl později svěřen do správy chaldejské katolické církve. V dalších letech byl kostel poničen a odsvěcen. Je příznačné, že hroby pěti amerických jezuitů, kteří sloužili v Bagdádu, leží v obvodu kostela, který je zapsán jako historická budova. Koupě majetku v Karradě by mohla být zásadní pro obnovu kostela a jeho registraci pod nadací latinského biskupství v Bagdádu, stejně jako pro snahu získat nějakou formu kompenzace za zbývající vyvlastněné nemovitosti.

Tyto snahy nejsou zaměřeny na změnu času. Vůdčí vizí jezuitů je spíše naslouchat Duchu Svatému, aby pochopili, jak mohou v budoucnu nezištně a tvořivě sloužit Božím dětem v Iráku. Mezi pastorační výzvy a příležitosti této země patří především formace křesťanů ve víře, duchovní podpora sester a kněží a oslovování mládeže v této zemi.


Zdroj/Foto: Jesuits in Europe / Iraq.

(aro)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
29.7.2024 Letní škola teologie v Kyrgyzstánu
27.6.2024 Sedm principů pro rozvoj venkova
6.6.2024 Život jezuitů v Turecku
14.12.2023 Jezuité pokračují ve své misi v Kyrgyzstánu
4.10.2023 Osobní svědectví scholastika Michaela Petra SJ o práci v Bejrútu



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za trpící Zemi
Modleme se, aby každý z nás věnoval pozornost bolestnému volání Země a obětí přírodních katastrof a klimatických změn a abychom se osobně nasazovali v péči o svět, který obýváme.

Národní úmysl
Za novomanžele
Modleme se, aby ti, kdo vstupují do manželství, vytrvali v lásce, věrnosti a vzájemné velkorysosti.

více »

Nejbližší akce

Pomník v Bratronicích připomene kněze Adolfa Kajpra


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro seniory


Duchovní cvičení pro trvalé jáhny a jejich manželky


Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova


více »

Kalendárium

Formula instituti potvrzena Pavlem III.

Památka sv. Melichara Grodeckého


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil