Články / V médiích Dnes je 16. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




V médiích

         A     A     A

Halík a Armbruster okomentovali situaci církve

Pondělí, 16.2.2009
V pořadu Milenium na programu ČT24 vystoupil i jezuita Ludvík Armbruster

Redakce Jesuit.cz

Prezident České křesťanské akademie Tomáš Halík a děkan Katolické teologické fakulty UK Ludvík Armbruster SJ se dnes v pořadu ČT24 Milenium zamýšleli nad situací, kterou vyvolaly výroky biskupa Richarda Williamsona. Ten je jedním z duchovních, kteří následovali kardinála Marcela Lefebvra a současný papež Benedikt XVI. z nich nedávno sňal trest exkomunikace. Vatikán na ně exkomunikaci uvalil před 20 lety proto, že se rozhodli přijmout biskupské svěcení z rukou ultrakonzervativního kardinála, jenž nepřijal dekrety Druhého vatikánského koncilu usilujícího o aggiornamento ("zdnešnění") církve v současném světě.


Williamson se však mezitím postaral o rozruch, když v médiích popřel existenci holocaustu a vyvražďování Židů v plynových komorách během druhé světové války. Anglický duchovní se o své kontroverzní názory podělil pouhý den předtím, než Vatikán oficiálně zveřejnil, že mu nabízí možnost návratu do lůna katolické církve. To způsobilo vlnu nevole, zejména mezi politiky a příslušníky židovského náboženství, ale proti postupu Vatikánu se ohradilo i několik německých a francouzských biskupů. Ke kritice, byť jen umírněné, se přidal i český primas, kardinál Miloslav Vlk.

Profesor Ludvík Armbruster vyjádřil v pořadu Milenium přesvědčení, že v České republice je tato kauza spíše jakousi podívanou, než skutečným problémem. Williamsonův výrok považuje za bezprecedentní a zdůraznil, že nezná ve svém okolí nikoho, kdo by pochyboval o holocaustu. Snahou pozvat zpět do církve Williamsona a další tři exkomunikované biskupy chtěl podle Armbrustera papež podpořit jednotu církve. ?To, že z nich byla sňata exkomunikace, znamená, že mohou chodit opět ke zpovědi a ke svatému přijímání. Žádnou jinou pozici ale dnes nemají, akt se nemá přeceňovat,? dodal Halík.

Oba hosté pořadu Millenium se shodli na tom, že katolické církvi nehrozí z důvodu snětí exkomunikace z lefebvriánů nějaké štěpení. Již od počátku byla církev pluralitní, nikoli uniformní organizací. Profesor Armbruster to ilustroval i tím, že existuje několik různých synoptických evangelií, které sice popisují stejné události, ale vycházejí z různých úhlů pohledu. Katolická církev by se podle jeho slov měla stát ?smíšeným lesem?, nikoli nějakou monokulturou.


Pořad si lze poslechnout ze záznamu, více informací na stránkách ČT24.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
18.12.2023 Zlatý záslužný kříž pro Józefa Bremera SJ
7.8.2023 Argentinský jezuita Ángel Sixto Rossi, metropolita córdobský
2.8.2023 Čínský jezuita Chow Sau-yan, biskup z Hongkongu
10.1.2023 Otec Michael Fédou SJ obdržel Ratzingerovu cenu
8.6.2022 Nový kardinál z Tovaryšstva Ježíšova



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení v tichu podle sv. Ignáce


Duchovní cvičení pro lékaře a zdravotníky


Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


více »

Kalendárium

Zrušení řádu v roce 1773

Bula Exposcit debitum


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil