Články / Nové knihy Dnes je 26. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Nové knihy

         A     A     A

Mystický koridor

Čtvrtek, 17.10.2024
Autorka: Alena Ježková

Alena Rousová

Publikace Mystický koridor odkrývá tajemství soch a sousoší na pražském Karlově mostě a přibližuje široké veřejnosti skutečný i legendární život světců, kteří byli jejich předobrazem. Kdo jsou ti lidé? Jak a čím změnili běh světa? A v čem spočívá mystický prožitek přechodu přes Karlův most?


Třicet soch a sousoší na Karlově mostě tvoří uměleckou galerii pod širým nebem, která nemá ve světě obdoby. Jedná se většinou o unikátní barokní díla zobrazující křesťanské světice a světce - patrony řeholních řádů, univerzitních fakult či mecenášů z řad šlechty či pražského měšťanstva, kteří ve své době financovali jejich vznik.

Jedinečné je, že na Karlově mostě se sešli svatí doslova z celé Evropy: kromě Čechů také Francouzi, Španělé, Italové, Portugalec, Maďarka, Belgičanka a Sicilan, Němec a Burgunďan, ale i Alžířané, Syřané, rodáci z dnešního Turecka a Izraelité. Za života prosluli jako učenci, filozofové, spisovatelé a kazatelé, jsou zde lékaři i právník, tesař a prorok, poustevníci, ošetřovatelky, léčitelé a konatelé zázraků. Dá se říci, že v podobě kamenných soch Karlův most střeží elita evropské historie.

Sochy byly na most osazovány od druhé poloviny sedmnáctého století. Některá z původních barokních sousoší byla v devatenáctém století nahrazena novými díly. Nejstarší a jediná bronzová socha na mostě z roku 1683 představuje svatého Jana Nepomuckého, „nejslavnějšího Čecha“. Nejmladším mostním sousoším je zpodobení svatých Cyrila a Metoděje instalované na most roku 1938.

Publikace Mystický koridor uvádí výčet všech mostních soch a sousoší a jejich stručný uměleckohistorický popis, především se však zaměřuje na zobrazované osobnosti. Čtivou formou vypráví mnohdy dramatické osudy lidí, kteří za svého života prosluli výjimečnými činy či zázraky. Před čtenářem se tak otevírá velké divadlo evropských dějin, v němž svatí sehráli významnou roli. Kniha je bohatě vybavena černobílými fotografiemi Jiřího Chalupy, který fotografoval sochy na Karlově mostě v průběhu posledních tří let. Fotografie detailů a atributů soch spolu s podrobným popisem jsou výbornou pomůckou pro pochopení leckdy složitých kamenných inscenací či výjevů. Čtenář tak má výjimečnou možnost „číst“ sochy svatých s podobným vhledem, jako člověk barokní doby.

Autorkou publikace Mystický koridor je spisovatelka Alena Ježková (1966), která má na svém kontě více než dvacet úspěšných titulů s historickou či pražskou tematikou, určených dětem i dospělým (77 pražských legend, Prahou kráčí lev, Staré pověsti české a moravské, Tichá srdce I. a II., Karel IV. a jeho Praha, Strážci pražských ulic aj.) „Ještě před 100 lety byly sochy na mostě samozřejmou součástí života Pražanů, kteří se k nim obraceli ve chvílích úzkosti, zdobili je květinami a zapalovali na jejich podstavcích prosebné svíčky,“ připomíná Ježková. „Dnes jsou sochy sice hojně fotografované návštěvníky Prahy, ale jejich skutečný význam zůstává spíš stranou. Je úžasné, že GHMP iniciovala vznik publikace, která zvídavým návštěvníkům nabízí mnohem víc.“

A odkud se vzal název Mystický koridor? „Mnoho mystiky je už v samotných sochařských dílech, která často ilustrují zázračné události či mystická vytržení. Pokud jsme vybaveni znalostmi a pochopením života a působení svatých, může být přechod přes Karlův most skutečným mystickým zážitkem i pro nás,“ dodává Alena Ježková.


Zdroj: Tisková zpráva.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
3.7.2024 Duchovní cvičení v běžném dni
23.4.2024 Ježíš
19.6.2023 Zapal svět
16.6.2023 Zlatá nit
6.6.2023 Ignaciánská spiritualita a tradice Východu



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší duchovní akce

Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro všechny


více »

Kalendárium

Památka bl. Dominika Collinse

Památka sv. Alfonse Rodrígueze


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil