Články / Aktuality Dnes je 1. 9. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Egyptský jezuita pro Vatikánský rozhlas: Jsme církví mučedníků

Čtvrtek, 6.1.2011
Vatikán / Alexandrie. V Egyptě stále eskaluje napětí mezi muslimy a křesťany, prohlásil v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas P. Khalil Samir, egyptský jezuita a profesor Papežského institutu orientálních studií v Římě. Okomentoval tak tragický začátek nového roku pro koptské křesťany, když explodovala nálož v automobilu zaparkovaném před kostelem v Alexandrii.


Na místě zahynulo 22 křesťanů a více než 40 jich bylo zraněno. Nálož byla odpálena ve chvíli, kdy se věřící rozcházeli po děkovné bohoslužbě na přelomu starého a nového roku do svých domovů. Egypt je odedávna centrem islámského fundamentalismu, sílícího zejména v posledních letech kvůli slabosti světské politické autority, vysvětluje Khalil Samir. Fundamentalisté se snaží využít současnou ekonomickou krizi k dalšímu oslabení pozice vlády. Podněcují nepokoje s cílem převzít nakonec vládu v zemi.

Egyptská společnost není bohužel příliš vzdělaná a náboženství chápe velmi jednoduchým způsobem. Také proto získávají fundamentalisté podle egyptského jezuity tak snadno sympatie tím, že vyvolávají konflikty a pobízejí k útokům na křesťanskou komunitu. Podobně tomu bylo v případě dvou koptských žen, údajných konvertitek k islámu, což ovšem nikdy nebylo potvrzeno. Podle islámských extremistů byly násilně zadržovány v klášterech. Ve skutečnosti šlo o případ manželské krize a neporozumění v rodině, kterého bylo zneužito jako záminky k vytvoření napětí a rozruchu. Hlavním cílem bylo ve skutečnosti roznítit politické konflikty a destabilizovat vládu. Křesťané jsou tedy jen záminkou, která je využívána k posílení pozice islámských fundamentalistů, vysvětluje jezuita.

Mnoho umírněných představitelů islámu zároveň jasně vyjadřuje nesouhlas s útoky na křesťany. Období příprav na svátky Narození Páně, které se v Egyptě slaví podle koptského kalendáře (v noci z 6. na 7. ledna), mělo mít duchovní charakter spojený s postem a modlitbou. „Zároveň my, egyptští křesťané, máme neustále na paměti, že jsme církví mučedníků. Dokonce ani náš letopočet se nepočítá od Krista, nýbrž od Diokleciánova pronásledování v roce 284. Dnes musíme být znovu připraveni obětovat život pro svou víru,“ říká Khalil Samir.

Zároveň si prý egyptští křesťané musí uvědomit, že Koptové jsou původním obyvatelstvem. Jejich předky jsou starověcí obyvatelé Egypta a dokonce o sobě říkají, že jsou potomky faraonů. „Všichni o tom vědí, muslimové i politici. Pro Kopty jsou právě muslimové přistěhovalci. Po mnoho let obě komunity žily v relativním pokoji. Diskriminace a pronásledování začínají s povstáním radikálního islámského hnutí před zhruba 40 lety. Jejich projevem je především diskriminace zakotvená v právním systému. Jediné, o co dnes křesťané v Egyptě usilují, je sociální rovnost, kterou islámské právo negarantuje,“ uvedl pro vatikánský rozhlas egyptský jezuita.


Zdroj: RaVat; foto: goodjesuitbadjesuit.blogspot.com

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
22.8.2024 Setkání jezuitů, kteří působí mezi muslimy
19.8.2024 Křest bývalého íránského muslima v Maďarsku
8.8.2024 Jezuité a olympijské hry
11.6.2024 V Tiraně bylo slavnostně otevřeno kulturní centrum a knihovna
16.1.2024 Dialog s islámem v Ankaře



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za trpící Zemi
Modleme se, aby každý z nás věnoval pozornost bolestnému volání Země a obětí přírodních katastrof a klimatických změn a abychom se osobně nasazovali v péči o svět, který obýváme.

Národní úmysl
Za novomanžele
Modleme se, aby ti, kdo vstupují do manželství, vytrvali v lásce, věrnosti a vzájemné velkorysosti.

více »

Nejbližší akce

Pomník v Bratronicích připomene kněze Adolfa Kajpra


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro seniory


Duchovní cvičení pro trvalé jáhny a jejich manželky


Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova


více »

Kalendárium

Formula instituti potvrzena Pavlem III.

Památka sv. Melichara Grodeckého


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil