Články / V médiích Dnes je 16. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




V médiích

         A     A     A

Televize Noe představí knihy Tomáše Halíka

Středa, 2.3.2011
Jezuita Jan Regner bude v novém cyklu pořadů zpovídat plodného českého autora

Redakce Jesuit.cz

V polovině února se v Arcibiskupském paláci v Praze natáčel nový cyklus vzdělávacích pořadů Labyrintem víry s Tomášem Halíkem. Osm dvacetiminutových dílů uvede diváky do myšlení tohoto českého sociologa, teologa a religionisty prostřednictvím besed nad jeho knihami, orámovaných krátkými ukázkami autorské četby. Rozhovory moderuje jezuita Jan Regner. Televize Noe chce cyklus nasadit do vysílání již od května tohoto roku.


Tomáš Halík, profesor sociologie na FF UK, farář Akademické farnosti při pražském kostele Nejsvětějšího Salvátora a prezident České křesťanské akademie, postupně představí osm svých knih a poodhalí pozadí jejich vzniku. V prvním díle se zaměří na svůj první větší opus „Co je bez chvění, není pevné: labyrintem světa s vírou a pochybností“. V něm nabízí čtrnáct meditativních textů, inspirovaných zážitky a dojmy z cest po světě, rekapituluje svůj dosavadní život a reflektuje i nad některými otázkami filozofie náboženství. Druhý díl otevře knihu „Oslovit Zachea“, kde autor rozvíjí biblický obraz jerišského celníka skrývajícího se ve větvích fíkovníku. Ten se pro autora stal jakýmsi archetypem většiny současných lidí, kteří teprve hledají svou cestu ke křesťanství, váhají a dychtí zároveň.

Třetí díl se pozastaví nad zřejmě nejnáročnější publikací „Vzýván i nevzýván“, kde Halík v šestnácti přednáškách, jež pronesl na univerzitách a konferencích v sedmi evropských zemích, předkládá plody své vědecko-pedagogické práce. Zamýšlí se především nad tématy spojenými s filozofií a sociologií dějin křesťanství. Čtvrtý díl cyklu bude věnován dalšímu svazku s bohaté knihovničky tohoto plodného spisovatele: „Noc zpovědníka: paradoxy malé víry v postoptimistické době“. V šestnácti esejích této knihy čtenář nalezne kritické úvahy o stavu a aktuálních problémech našeho světa i o současných proměnách náboženství.

V dalších dílech nechá Halík nahlédnout do vzniku svých knih „Vzdáleným nablízku“ o vztahu víry a nevíry tváří v tvář aktuálním problémům našeho světa, „Dotkni se ran“ o smyslu bolesti a utrpení, nebo „Stromu zbývá naděje“ o krizi jako životní šanci. Závěrečný díl pak představí zatím posledním Halíkovo dílo „Divadlo pro anděly“. V souboru patnácti esejů autor rozvíjí své hlavní téma spojené s dialogem víry a nevíry. Jednou z inspirací jeho úvah byla výzva současného papeže Benedikta, aby ti, kteří nemohou přijmout Boha, se přesto snažili žít, „jako kdyby Bůh byl“.

Režie nového cyklu se ujal Štěpán J. Lankočí, hlavním kameramanem a střihačem celého televizního cyklu je Ondřej Lehovec. Za kamerou stál i Václav Hron, zvuk měl na starosti Ivan Červenka a světla Lumír Maděra. Dramaturgii skvěle zvládl Lukáš Jirsa.


Foto: Štěpán Lankočí. Více informací: TV NOE


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
17.6.2022 Jaký je význam a poslání časopisů Tovaryšstva Ježíšova?
15.6.2022 Papež hovoří se zástupci jezuitských časopisů
23.7.2021 Deset let digitálního projektu, který nabízí modlitbu
24.2.2021 Akademická farnost v Toruni
2.12.2020 Film o salvadorských mučednících



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení v tichu podle sv. Ignáce


Duchovní cvičení pro lékaře a zdravotníky


Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


více »

Kalendárium

Zrušení řádu v roce 1773

Bula Exposcit debitum


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil