Články / Aktuality Dnes je 1. 9. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Jezuitský astrofyzik Pavel Gábor navštíví Českou republiku

Úterý, 6.5.2014
Praha. Ve dnech 21. až 25. května přijede na krátkou návštěvu České republiky český jezuita, astrofyzik a zástupce ředitele Vatikánské observatoře Pavel Gábor. Vedle Prahy, kde se setká s vysokoškoláky, zavítá také do Klatov a do Jihlavy, kde promluví k žákům místního gymnázia a pronese přednášku v rámci České křesťanské akademie.


Svou krátkou návštěvu České republiky zahájí Pavel Gábor ve středu 21. května v Praze. Od 19:00 bude v kostele sv. Ignáce na Karlově náměstí koncelebrovat rytmickou studentskou mši svatou, při které také pronese kázání. Po mši bude v klubu Vzducholoď na Jaboku v Salmovské ulici následovat beseda se studenty nazvaná „Veliký Galileo aneb «mučedníci vědy»“. Roku 1610 Galileo napsal: „Jsem neskonale vděčen Bohu, jenž ráčil vyvolit právě mě, abych byl první, kdo spatří úžasné věci, které byly skryty po všechny minulé věky.“ Jezuitský astrofyzik a zástupce ředitele Vatikánské observatoře se při besedě bude zamýšlet nad tím, co je pravdy na tom, že katolická církev prý vždy byla proti přírodní vědě, a proč se kniha Přírody nemá číst očima víry.

Ve čtvrtek 22. května Pavel Gábor navštíví Klatovy, kde v 19:30 v HIFI klubu Klatovy pronese v rámci České křesťanské akademie (ČKA) přednášku na téma „Velkolepý vesmír nebo ohromné ohrožení?“. V pátek 23. května ráno promluví k žákům klatovského gymnázia.

V pátek se Pavel Gábor z Klatov přesune do Jihlavy, kde se setká s žáky tamního gymnázia a večer pronese přednášku v rámci ČKA. Českou republiku opustí v neděli 25. května, kdy odletí do Španělska.

Pavel Gábor se narodil roku 1969 v Košicích. Před vstupem do Tovaryšstva v roce 1995 vystudoval fyziku elementárních částic na MFF UK v Praze. Po dvouletém noviciátě v Kolíně studoval filozofii v Krakově. V akademickém roce 1999/2000 učil na Vyšší odborné škole Caritas v Olomouci. Základní studium teologie absolvoval v Paříži v letech 2000-2003. Po kněžském svěcení, dvou letech pastorační praxe a postgraduálního studia teologie na CMTF UP v Olomouci se vrátil do Paříže, kde roku 2009 získal doktorát z astrofyziky. Po třetí probaci v Austrálii (leden-srpen 2010) a posledních slibech (8. prosince 2010) začal působit na Vatikánské observatoři v arizonském Tucsonu.


(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
26.8.2024 Biolog P. Savarimuthu Ignacimuthu SJ
13.6.2024 Sto padesáté výročí Univerzity svatého Josefa v Bejrútu
3.6.2024 Jezuitský týden v Bruselu
23.5.2024 Nové uspořádání Papežské gregoriánské univerzity
21.5.2024 Nemusíte věřit v mariánská zjevení. Ale já ano



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za trpící Zemi
Modleme se, aby každý z nás věnoval pozornost bolestnému volání Země a obětí přírodních katastrof a klimatických změn a abychom se osobně nasazovali v péči o svět, který obýváme.

Národní úmysl
Za novomanžele
Modleme se, aby ti, kdo vstupují do manželství, vytrvali v lásce, věrnosti a vzájemné velkorysosti.

více »

Nejbližší akce

Pomník v Bratronicích připomene kněze Adolfa Kajpra


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro seniory


Duchovní cvičení pro trvalé jáhny a jejich manželky


Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova


více »

Kalendárium

Formula instituti potvrzena Pavlem III.

Památka sv. Melichara Grodeckého


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil