Komunikace ve službách apoštolských preferencí

5.6.2019 

Řím. Ve dnech 20. až 24. května se na generální kurii Tovaryšstva Ježíšova konalo setkání týkající se komunikace. Byly to intenzivní dny reflexe, modlitby, workshopů a sdílení mezi těmi, kdo jsou v šesti jezuitských konferencích za danou oblast zodpovědní, a komunikačním týmem kurie.


„Lidé si myslí, že jako zodpovědní za komunikaci musíme být nejspolehlivějšími lidmi na světě. Nevnímám to tak jednoduše. Vytváření obsahu zahrnuje spoustu experimentování a je zábavné, ale je zde také mnoho pochybností, zda to povede k zamýšlenému cíli. Vědět, co se osvědčilo ostatním, a mít jejich podporu je pro mě opravdu důležitý moment.“ Takto vyjádřila svoji spokojenost Vanessa Gorra, která spolu s kolegyní Ria Limjap zastupovala Asijsko-pacifickou konferenci.

Stejně jako pro všechny skupiny, které se scházejí na generální kurii v Římě, byl program týdne naplněný. V duchu, který vede všechny aktivity Tovaryšstva, to však nebyla jen otázka „dělání“, ale také příležitost „být“ spolu. První den byl věnován vzájemnému poznání na lidské rovině, duchovní konverzaci i modlitbě.

První den začal setkáním s otcem generálem, který zdůrazňoval význam univerzálních apoštolských preferencí, které mají přítomní šířit a podporovat jejich integraci do celého života Tovaryšstva. Otec Sosa podtrhl, že preference nejsou spojeny s konkrétním „apoštolským sektorem“, ale jsou orientacemi, které mají pronikat do všech forem angažovanosti jezuitů v různých částech světa.

Intenzivní dopad měla na účastníky přítomnost P. Federica Lombardiho SJ, který hovořil o svých zkušenostech ohledně obtížných oblastí: problematiky sexuálního zneužívání a ochrany nezletilých. Na toto téma moderoval P. Lombardi zvláštní setkání v únoru. Spolupracuje také s Centrem pro ochranu dětí Gregoriánské univerzity.

Ria Limjap se vyjádřila: „Přijít do jezuitské kurie v Římě, kde se setkají všichni ostatní, kteří jsou v konferencích zodpovědní za komunikaci, je pro mě úžasným zážitkem. Je velmi dobré dotknout se společné základny se všemi lidmi, kteří se podílejí na stejné práci: je povzbudivé si uvědomit, že sdílíme stejné výzvy v našich různých kontextech. Také je velmi inspirativní být v kurii! Mnoho jsem se naučila a vrátím se plná inspirace, abych pokračovala ve své práci v komunikaci.“


Zdroj/Foto: Jezuitská generální kurie.

Alena Rousová

Copyright © 2003-2024 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova. Všechna práva vyhrazena. provincie.boh@jesuit.cz.