Jubilejní rok Košických mučedníků vrcholí

5.9.2019 

Košice/Český Těšín/Praha. V sobotu 7. září uplyne čtyři sta let od smrti Košických mučedníků: kanovníka Marka Križina a dvou jezuitů Štefana Pongráce a Melichara Grodeckého. Tímto dnem se slavnostně uzavře jejich jubilejní rok.


V sobotu 7. září od 10 hodin bude v košické katedrále svaté Alžběty pontifikální mše svatá, které bude předsedat arcibiskup Bernard Bober.

Košičtí mučedníci jsou vzýváni jako patroni Slovenské provincie Tovaryšstva Ježíšova. V premonstrátském kostele Nejsvětější Trojice v Košicích, který dříve býval jezuitským univerzitním kostelem a stojí na místě umučení, bude slavnost doznívat ještě v neděli 8. září. Eucharistii od 8.30 hodin bude předsedat provinciál slovenských jezuitů P. Rudolf Uher. Pozvání přijali provinciálové z Chorvatska, Maďarska a Polska. Další slavná mše svatá bude v 10 hodin a bude jí předsedat kardinál Peter Erdő, ostřihomsko-budapešťský metropolita.

Košičtí mučedníci byli svatořečeni papežem Janem Pavlem II. 2. července 1995 v Košicích. Lebky obou svatých jezuitů jsou uchovány v jezuitském kostele v Trnavě.

Svatý Melichar Grodecký, který pocházel z Těšína, je zvláště uctíván v Ostravsko-opavské diecézi. Od 23. do 31. srpna byli věřící vyzváni k modlitbě novény. Diecézní pouť za účasti obou biskupů se konala v neděli 1. září. Program začal odpoledne modlitbou Korunky k Božímu milosrdenství v kostele Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v Českém Těšíně. Jako tradičně poutní procesí přenášelo ostatky svatého Melichara, letos z Českého Těšína do Cieszyna. Tak se symbolicky spojují obě města, která v době svatého Melichara byla jen jedním. V Cieszyně pouť završila mše svatá v kostele svaté Máří Magdalény. Této diecézní pouti se zúčastnil i český provinciál P. Petr Přádka.

Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova dala k této příležitosti odborně vyčistit relikviář s ostatky svatého Melichara, který se uchovává v kostele v Českém Těšíně. Dala vytisknout ve dvou variantách obrázky s modlitbou, která se dovolává přímluvy Košických mučedníků, a brožuru k třídenní pobožnosti před jejich svátkem.


Zdroj: Slovenští jezuité. Diecéze ostravsko-opavská.

Alena Rousová

Copyright © 2003-2024 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova. Všechna práva vyhrazena. provincie.boh@jesuit.cz.