Navzdory rozdílům nechyběla jednota myslí a srdcí

16.1.2008 

Projev P. Kolvenbacha při rezignaci

Drazí otcové a bratři,
dnes generální kongregace rozhodla o přijetí mé rezignace na funkci generálního představeného Tovaryšstva Ježíšova. Na konci těchto téměř 25 let služby chci především poděkovat Pánu, který ? abych to vyjádřil slovy sv. Ignáce - byl opravdu v Římě milostiv, ve vedení Tovaryšstva, kterého se mu zachtělo použít k tomu, aby posloužilo k jeho větší slávě.

Jsem vděčný také za velkou výsadu, že jsem se mohl setkat a doprovázet tolik přátel v Pánu, kteří se v nejrůznějších povoláních vždy ukázali jako ryzí služebníci Kristova poslání.

I když žádný jezuita není vyloučen z tohoto výrazu hluboké vděčnosti, musím nicméně zvlášť poděkovat těm, kteří mi na generální kurii ve dne v noci a po tolik let pomáhali nést odpovědnost za Tovaryšstvo, spolu se všemi vyššími představenými roztroušenými po celém světě.

Svatému otci jsem již mohl vyjádřit svou vděčnost, za jeho apoštolské nasměrování Tovaryšstva k tomu, aby i nadále pokračovalo ve svém poslání ?pod znamením kříže a pod Kristovým náměstkem na zemi?.

S vděčností Pánu uznáváme, že navzdory ohromující odlišnosti osob, kultur, úsilí a děl nikdy nechyběla jednota myslí a srdcí a že navzdory rostoucí křehkosti zůstává Tovaryšstvo schopné vést apoštolsky dialog s moderním světem, aby v něm hlásalo jedinou radostnou zvěst.

O vigilii volby svého nástupce a tolika rozhodnutí, která bude muset generální kongregace vykonat, se připojuji modlitbou, kterou sv. Ignác končí své listy: ?Kéž se líbí Pánu, pro jeho nekonečnou a svrchovanou dobrotu, aby nám ráčil udělit svou dokonalou milost, abychom vždy měli smysl pro jeho nejsvětější vůli a zcela ji naplnili!?

Projev, který bývalý generální představený jezuitského řádu Peter-Hans Kolvenbach pronesl 14. ledna 2008 při své rezignaci, přeložil P. Josef Koláček SJ.

Redakce Jesuit.cz

Copyright © 2003-2024 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova. Všechna práva vyhrazena. provincie.boh@jesuit.cz.