Aktivity poznaňské nadace Vinice

28.4.2021 

Poznaň. Nadace Vinice byla založena v roce 2010 a její aktivity se provozují v jezuitské rezidenci v polské Poznani. Angažuje se v kulturní, vzdělávací, sociální a charitativní oblasti. Velký význam má její psychoterapeutické centrum, které existuje od roku 2016. Nabízí terapeutické a pastorační poradenství lidem všech věkových skupin. Za tímto dílem stojí iniciativa členů Společenství křesťanského života a místní jezuitské komunity.


Poznaň je jedním z největších populačních, hospodářských a kulturních center v Polsku a působení Tovaryšstva Ježíšova v něm má bohatou tradici.

Od roku 2005 nabízejí každé postní období místní členové Společenství křesťanského života a nadace Vinice duchovní cvičení v každodenním životě. V letošním a loňském roce se kvůli pandemii uskutečnila online.

Při seznamování s činností nadace Vinice nelze přehlédnout dílo, které navazuje na uměleckou tradici jezuitských aktivit v Poznani. Dva velké sály bývalého dominikánského kláštera, které se po celá desetiletí používají k divadelním představením, hostí od roku 1992 uměleckou galerii „U jezuitů“. Umělecké výstavy, přednášky a diskuze, které se v galerii konají, formují její obraz jako místa setkání umělecké tvořivosti a náboženských zkušeností. Od roku 2015 galerie provozuje workshop kreativní činnosti. Nabízí kurzy a semináře pro lidi se zájmem o kultivaci, prohloubení a pevnější uchopení svých uměleckých schopností a dovedností. Základní program se zaměřuje na klasická umění a řemesla, tradici psaní ikon a odvozené druhy umění jako jsou tempera, mozaiky, zlacení a dekorativní umění.

Název Vinice odráží rozmanitost aktivit jezuitského pastoračního centra v Poznani. Na pozadí Ježíšova výroku „Já jsem vinný kmen, vy jste ratolesti“ je jako jedinečné víno s mnoha větvemi.


Zdroj/Foto: Jesuits in Europe / Poland.

Alena Rousová

Copyright © 2003-2024 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova. Všechna práva vyhrazena. provincie.boh@jesuit.cz.