Náboženství a politika v muslimských společnostech

24.2.2022 

Evropa a Blízký východ. Skupina Dva břehy (Le Groupe des Deux Rives) se podruhé setkala prostřednictvím videokonference ve dnech 27. až 29. prosince. Účastníci sdíleli aspekty svého apoštolského života a postřehy o společnosti, církvi a muslimských komunitách v místech, kde působí nebo dříve působili.


Z pohledu Papežské rady pro mezináboženský dialog vzchází připomínka, že je třeba neignorovat situaci křesťanů a místních církví v zemích s muslimskou většinou, pokud jde o dialog s islámskými skupinami, zejména když mají vazby na vlády.

Pohled na společnost a církev jak v Alžírsku, tak v Turecku ukazuje na větší diverzitu ve společnosti z náboženského hlediska, úzce spojenou s nedostatkem důvěry v politiku. Více mladých lidí se již neprezentuje jako muslimové, ale jako agnostici, lhostejní, nebo dokonce ateisté. Menšina projevuje zájem o křesťanství, v Turecku dokonce i o Tovaryšstvo Ježíšovo. V této zemi se pojmu „mezináboženský dialog“ veřejná scéna od státního převratu v roce 2016 vyhýbá, protože je příliš úzce spojen s hnutím Fetullaha Gülena.

O vztahu mezi náboženstvím a politikou se také hovoří ve Spojených arabských emirátech: to ukázalo Fórum pro podporu míru v muslimských společnostech, jehož diskuzním tématem byl koncept inkluzivního občanství, přechod od soužití ke sdílenému povědomí prostřednictvím tolerance, což je v rozporu s politickým islámem.

Členové skupiny doufají, že se příště budou moci setkat osobně, strávit spolu čas a navštívit zajímavé osobnosti v některém z misijních působišť.


Zdroj/Foto: Jesuits in Europe / Europe and Near East.

Alena Rousová

Copyright © 2003-2024 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova. Všechna práva vyhrazena. provincie.boh@jesuit.cz.