Nalaďte se na experimenty Evropského Magisu 2022

5.4.2022 

Chorvatsko. Evropský Magis 2022 se uskuteční v Chorvatsku od 24. do 31. července. Na pestrou škálu experimentů navazuje společné setkání ve Splitu. Závěrečná mše svatá o slavnosti svatého Ignáce bude také na ukončení Ignaciánského roku. Následuje přiblížení některých experimentů.


Více než hudba (Taizé)

Tento experiment bude spojen s modlitbami, hudbou a písněmi z Taizé. Na programu budou meditace, společné reflexe biblických textů a prostor pro chvíle klidu, relaxace v přírodě a sport. Naučíte se některé písně z Taizé se sóly a také další liturgickou hudbu. Tento experiment bude veden profesionálními hudebníky. Zveme vás, abyste hledali a nacházeli Boha v hudbě, zpívané modlitbě a komunitním životě, kterým budete žít ve Splitu. Split je druhé největší město Chorvatska a největší město v regionu Dalmácie. Leží na východním pobřeží Jaderského moře a rozkládá se na centrálním poloostrově a jeho okolí.

Více než pěší turistika (Medvednica)

Chcete zažít Boží přítomnost v přírodě? Papež svatý Jan Pavel II. miloval turistiku. Někteří z proroků Starého zákona vystoupili na horu, aby se setkali s Pánem. Ježíš také šel na horu se svými nejbližšími apoštoly, aby se modlili. Vydáte se na pěší túru do Medvednické hory (Medvednica), přírodního parku nacházejícího se severně od hlavního města Chorvatska Záhřebu. Můžete očekávat, že každý den ujdete 20–25 km. Bude to patrně náročné, ale jistě také krásné. Budete moci poslouchat zpěv ptáků, vanutí větru a budete se moci dívat na les a stromy a do otevřeného prostoru mezi kopci. Pocítíte svobodu přírody a budete se dívat na její krásu a žasnout nad tímto Božím dílem. Po těchto pár dní budete žít jednoduchý život. Navštívíme ale také Záhřeb a projdete se centrem města, takže uvidíte některé tamní památky.

Tenkrát v Poljici

Poljica je oblast o rozloze 250 kilometrů čtverečních východně od Splitu a přibližně uprostřed ní je Dubrava, malá vesnice se třemi sty obyvatel, kteří dychtivě očekávají mladé lidi hledající Boha v jednoduchosti. Prostřednictvím výroby autochtonního pokrmu „soparnik“, poslechem tradičních melodií „klapa“, prohlídkou oblasti střední Poljica a pirátského Omiše se vydáte prozkoumat dědictví Poljice. Budete hledat Pána v řídce rozesetých dalmatských skalách a srdečných lidech Dubravy, na horkém kameni Mosor a v osvěžujícím modrém moři, v klidném letním poledni a v odpoledních davech.


Zdroj/Foto: magis.jesuits.eu.

Alena Rousová

Copyright © 2003-2024 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova. Všechna práva vyhrazena. provincie.boh@jesuit.cz.