Výročí úmrtí kardinála Tomáše Špidlíka SJ

13.4.2023 

Velehrad. V neděli 16. dubna uběhne přesně třináct let od úmrtí kardinála Tomáše Špidlíka SJ. Jeho osobnost, dílo a odkaz si připomeneme slavením mše svaté v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a svatých Cyrila a Metoděje na Velehradě v 15 hodin. Mši svatou bude sloužit P. Pavel Ambros SJ.


Ve velikonočním oktávu se můžeme inspirovat slovy kardinála Špidlíka: „Může mít člověk podíl na životě Božím? Bůh a člověk jsou přece dvě bytosti tak docela odlišné. Odpovědí na tuto otázku je osoba Ježíše Krista, vtěleného Boha, bohočlověka. V něm se ten dvojí život, božský a lidský, spojily v jednu jedinou osobu. My pak můžeme na tomto nevypověditelném tajemství mít podíl jen skrze něho a v něm, nakolik se s Ježíšem ztotožníme, nakolik jeho život bude v nás. V něm se musíme znovu narodit, s ním musíme umřít, abychom s ním znovu vstali k životu. Bude tedy naše vzkříšení podobné jeho zmrtvýchvstání? Jaké bylo?

Rozhodně bylo reálné. Na to dává evangelium výslovný důraz. Apoštolové se mohou Krista dotýkat a on s nimi pojí, aby dokázal, že tu nejde jen o zjevení nějakého ducha (Lk 24, 36 násl.). Přesto však není tato realita stejná jako je skutečnost tohoto světa. Před jeho smrtí viděli Krista všichni, i jeho nepřátelé. Po zmrtvýchvstání se zjevil jen svým přátelům, a i těm musel nejdříve otevřít oči (srv. Lk 24, 30). Můžeme si zmrtvýchvstání Kristovo představit? Můžeme je pochopit? Jistě, ale jenom v tom stupni, v jakém nám Kristus otevře oči, v jakém se nám zjeví. Nedivme se, že nevěřícím se tato pravidla jeví jako zdroj pochybností, zatímco svatí o nich stále rozjímali a byla jim zdrojem naděje a posily v utrpení a smrti.“ (P. Tomáš Špidlík, Ve službě slova, cyklus B)

Plakát je ZDE.

Pavel Ambros

Copyright © 2003-2024 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova. Všechna práva vyhrazena. provincie.boh@jesuit.cz.