Den Země a Tovaryšstvo Ježíšovo

25.4.2023 

V sedmdesátých letech vzniklo hnutí podobně smýšlejících lidí, kteří chtěli řešit negativní dopady lidské činnosti na planetu. S podporou dvaceti milionů občanů Spojených států amerických se zrodil Den Země, který si připomínáme 22. dubna. Byl předznamenán schválením řady významných zákonů, které stanovily první standardy pro čistý vzduch a vodu. V devadesátých letech se Den Země stal celosvětovou záležitostí, kterou ve sto jednačtyřiceti zemích slavilo více než dvě stě milionů lidí. Dnes Den Země slaví více než miliarda lidí ve sto třiadevadesáti zemích.


Přestože se Den Země vždy týká ochrany životního prostředí, má každý rok nové téma. Letošní téma zní Investujte do naší planety, což je výzva, která byla součástí encykliky papeže Františka Laudato si‘ z roku 2015. V encyklice Svatý otec označil ekologickou ekonomii za jeden ze sedmi cílů: vyzval pro všechny katolické instituce, aby se zbavily jakéhokoli majetku, který těží z ekologické nespravedlnosti, a aby investovaly pouze do udržitelných postupů.

Není tedy žádným překvapením, že v Univerzálních apoštolských preferencích (UAP) z roku 2019 římský biskup učinil ekologickou ekonomii součástí poslání Tovaryšstva Ježíšova. Konkrétně se udržitelnost a boj proti ekologické nespravedlnosti staly součástí preference Péče o nás společný domov. Jezuité a jejich instituce po celém světě byli požádáni, aby sloužili takovým způsobem, který podporuje moudrou správu planety a jejích zdrojů.

V letech po zveřejnění encykliky Laudato si‘ Tovaryšstvo Ježíšovo a jeho služby našly nové způsoby, jak jednat na základě výzvy papeže Františka k ochraně nejen životního prostředí, ale i lidí, kteří jsou nejzranitelnější vůči environmentálním důsledkům neudržitelných obchodních praktik. V roce 2016 se jezuité v anglické Kanadě připojili k hrstce dalších katolických institucí, aby oznámili, že se zbavují fosilních paliv. V roce 2017 učinili stejný závazek italští jezuité, ke kterým se připojila skupina katolických řádů. V roce 2018 se univerzita v Seattlu stala první jezuitskou univerzitou, která oznámila úplný odstup od fosilních paliv.

UAP z roku 2019 znásobily závazek Tovaryšstva odpovědět na výzvu Svatého otce; tak univerzity v Creightonu, Georgetownu a spousty dalších jezuitských univerzit po celém světě oznámily nebo dokončily svůj odchod od používání fosilních paliv. V roce 2021 dokončili jezuité v Británii odprodej fosilních paliv v portfoliu 500 milionů dolarů, které podporují jezuitské služby po celé Velké Británii.

Závazek Tovaryšstva následovat výzvy Laudato si‘ a UAP nekončí u fosilních paliv. Několik institucí Tovaryšstva zahájilo programy s cílem vzdělávat další generaci v ekologických otázkách a zároveň naslouchat jejím myšlenkám o světě, jak si ho ona představuje. Univerzita Ateneo de Manila na Filipínách vyhradila šestnáctiakrový kampus lesů s divokou zvěří ekologické výchově a ochraně, zatímco Univerzita Santa Clara vyvinula programy pro přímé řešení ekologických škod, včetně výzkumu bakterií, které by mohly rozkládat mikroplasty v našich oceánech.

Toto je jen malá ukázka toho, jak jezuitské instituce uvažují o Dni Země. Zbývá mnoho práce, ale pokud velká celosvětová instituce, jako je Tovaryšstvo Ježíšovo, dokáže najít způsoby, jak vnést ideu Dne Země do svých komunit, budoucnost může vypadat tak, že se všichni budeme starat o náš společný domov.


Zdroj/Foto: jesuits.global.

Alena Rousová

Copyright © 2003-2024 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova. Všechna práva vyhrazena. provincie.boh@jesuit.cz.