Program Noci kostelů na dvoře jezuitské rezidence

7.6.2023 

Praha. Farnost svatého Štěpána na Novém Městě pozvala návštěvníky 2. června na tři místa: do farního kostela svatého Štěpána, do kostela svatého Ignáce a na dvůr přilehlé jezuitské rezidence, kde probíhaly aktivity pro děti. O těch nyní něco bližšího.


V rámci příprav na dvoře vyrostl oblíbený polystyrenový kostelík se zvonicí, který pojme několik dospělých lidí. V něm byl naznačený obvyklý inventář; nejnápadnější byla okna s „vitrážemi“ nejznámějších českých i dalších světců. Při rozhovoru s ukrajinskou maminkou a synem pravoslavného vyznání byli styčným bodem svatí Cyril a Metoděj. Na stole vně kostela byly ke zhlédnutí skutečné liturgické předměty, oděvy a knihy s ochotným vysvětlením, co se jak používá. Další stůl posloužil k názornému seznámení s biblí. Rybu a kříž jako znamení křesťanů děti mohly pochopit a zároveň si je vyrobit. Procesí postav na zahradní zdi vedlo k zamyšlení, proč chodíme do kostela a co je křest. Novinkou bylo zdobení vitráží, které se po rozsvícení v tmavém prostoru ukázaly v plné kráse. Všechna stanoviště propojovala hra, kdy děti dostaly za správné odpovědi kódy, pomocí kterých nakonec vyluštily tajenku. Hravým doplněním bylo házení kroužků na kužely a bublifuk.

Pomocníci se „vyzbrojili“ tričky připravenými pro tuto příležitost. Zapojili se nejen dospělí, ale ve velké míře i mládež. „Cítila jsem se nejistě, když jsem vstupovala do rozhovoru o křtu s dětmi, o nichž jsem nic nevěděla. Ale poměrně brzy se poznalo, kdo z nich chodí do kostela. Překvapivě dobré znalosti měly i děti nepokřtěné; domnívám se, že asi chodí do církevní školy. Zvládnout úkoly ke zjištění tajenky jsme pomohli i mongoloidní holčičce či ukrajinskému chlapci, pro kterého byla čeština trochu náročná. Mou radostí byl delší rozhovor s člověkem hledajícím svou cestu víry. Díky šikovné mamince s dcerou jsme měli nejen kostel skutečný a polystyrénový, ale také další, zcela chutný,“ sdělila své dojmy jedna z pomocnic.

Program, který všichni dostali do rukou, zval na srpnový příměstský tábor, hry s výlety a výtvarnou činnost ve vnitřních prostorách, na další farní aktivity.


Foto krátce před zahájením: Alena Rousová.
Další fotografie jsou ZDE.

Alena Rousová

Copyright © 2003-2024 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova. Všechna práva vyhrazena. provincie.boh@jesuit.cz.