Děkovná mše svatá při výročí svaté Pavlíny

8.6.2023 

Olomouc. Čtyřsté výročí prohlášení svaté Pavlíny za patronku města Olomouce si v jezuitském kostele Panny Marie Sněžné připomeneme slavnostní mší svatou v neděli 11. června v 19 hodin.


Kostel Panny Marie Sněžné byl v minulosti poutním místem svaté Pavlíny, protože v něm spočívaly její ostatky. Ty byly před 237 lety přeneseny do olomoucké katedrály, odkud jsou letos mariánskému kostelu zapůjčeny zpět na dobu čtyř měsíců. Relikviář svaté Pavlíny bude zájemcům představen po skončení bohoslužby a bude zahájena doprovodná výstava věnovaná olomoucké patronce.

Otec Miroslav Herold SJ z olomoucké komunity napsal knihu Svatá Pavlína, ochránkyně Olomouce, která letos vyšla v nakladatelství Refugium. Zabývá se slavným obdobím úcty ke svaté Pavlíně v sedmnáctém a osmnáctém století. Tehdy tuto raněkřesťanskou světici ctili nejen v moravské metropoli, ale také na dalších místech Moravy, v Čechách, Slezsku, na Slovensku a v Rakousku.

Výročí inspirovalo i další aktivity. Na Horním náměstí v centru Olomouce vzniklo přes čtyři metry vysoké sousoší. Jeho autory jsou Václav Lemon a Marian Maršálek. První z nich vytvořil dominantní část, tedy sochu svaté Pavlíny, druhý připomínku 300. výročí mariánského sloupu z olomouckého Dolního náměstí ze zadní strany sousoší.

Socha svaté Pavlíny se také nachází na morovém mariánském sloupu na Dolním náměstí. Svaté Pavlíně je věnována rovněž jedna z bočních kaplí chrámu Panny Marie Sněžné a freska od Jana Kryštofa Handkeho. V chrámu svatého Mořice zase nalezneme oltář zasvěcený svaté Pavlíně, který zhotovil Václav Render s Filipem Sattlerem.


Foto: Relikviář svaté Pavlíny v olomoucké katedrále svatého Václava.
Zdroj: ostrovolomouc.cz, novinky.cz, ok-tourism.cz.

Alena Rousová

Copyright © 2003-2024 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova. Všechna práva vyhrazena. provincie.boh@jesuit.cz.