Sto padesáté výročí jezuitské farnosti v Dánsku

10.10.2023 

Dánsko. Na začátku září oslavila farnost Neposkvrněného početí v Aarhusu své sto padesáté výročí. Již dříve ve městě existovaly katolické komunity, které se rozvíjely do roku 1537, kdy zanikly působením reformace.


Jubilejní oslavy začaly 2. října slavením eucharistie podle chaldejského obřadu v chaldejském kostele svatého Mikuláše. Na liturgii se shromáždila irácká komunita, která je významnou katolickou skupinou ve městě. Mši předsedal chaldejský biskup z Aleppa v Sýrii Antoine Audo SJ, který přijal pozvání k oslavám jubilea.

Na hlavní nedělní mši svaté v latinské části farnosti se sešlo mnoho lidí z farního společenství, ale i hosté ze sousedních farností a dalších měst. Kostel byl zaplněn do posledního místa. Mnoho lidí sledovalo liturgii na obrazovkách připravených ve farním domě, protože kostel nemohl pojmout všechny hosty.

Hlavním celebrantem mše svaté byl biskup Antoine spolu s biskupem Czesławem Kozonem z Kodaně, koncelebrovali jezuité z Aarhusu a Kodaně. Pozván byl také přítel jezuitů P. Vasyl Bahlei z ukrajinské řeckokatolické komunity. Představeného Velkopolsko-mazovské provincie Tovaryšstva Ježíšova, do které Dánsko patří, zastupoval otec Mateusz Ignacik SJ. Slavnosti byli přítomni i kněží dánské luteránské církve.

Po mši svaté oslava pokračovala v nedaleké katolické škole. Zde byl čas na proslovy a předávání dárků. Jeden z dárků byl obzvlášť dojemný. Ukrajinská komunita představila speciální relikvii – část rakety přivezené vojáky z fronty v Bachmutu, zdobené podobiznou svatého Ignáce. Mnoho Ukrajinců vyjádřilo svou vděčnost za přijetí, které zažili ve farnosti Aarhus.


Zdroj/Foto: Jesuits in Europe / Denmark.

Alena Rousová

Copyright © 2003-2024 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova. Všechna práva vyhrazena. provincie.boh@jesuit.cz.