Provinční setkání českých jezuitů

9.1.2024 

Velehrad. Po roce se čeští jezuité setkali na Velehradě, aby od úterý do čtvrtka 2. až 4. ledna projednali záležitosti důležité pro život provincie. Provinční setkání nemají rozhodovací pravomoc, mají ale posílit vzájemnost jezuitů z různých komunit a typů apoštolátu, a také poskytnout podněty otci provinciálovi a prodiskutovat zásadní témata.


Na prvním místě poskytlo setkání příležitost společně zhodnotit návštěvu generálního představeného P. Artura Sosy SJ v české provincii, která se uskutečnila v polovině loňského listopadu. Tato návštěva byla zhodnocena jako významná pro další budoucí směřování provincie.

8

Druhým těžištěm setkání bylo projednávání návrhu apoštolského plánu českých jezuitů na příštích osm let. Práce na tomto návrhu byly započaty na jaře loňského roku po minulém provinčním setkání. Po prezentaci návrhu a osobní rozjímavé modlitbě se k němu vyjadřovali všichni účastníci nejprve ve skupinkách a následně v plénu. Na základě těchto připomínek a postřehů bude další příprava apoštolského plánu pokračovat.

Vedle těchto hlavních témat se čeští jezuité na setkání seznamovali také např. s ochranou zranitelných osob před zneužíváním nebo se stavem procesu spojování české a slovenské jezuitské provincie.

Petr Havlíček

Copyright © 2003-2024 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova. Všechna práva vyhrazena. provincie.boh@jesuit.cz.