Rok Tomáše Munka

22.1.2024 

Slovensko. Při příležitosti stého výročí narození Božího služebníka Tomáše Munka SJ vyhlásila Slovenská provincie Tovaryšstva Ježíšova Rok Tomáše Munka s mottem „Svědectví víry hojí rány“.


Slavnostní zahájení Roku Tomáše Munka se uskuteční 28. ledna v Ružomberku při mši svaté v jezuitském kostele. Bohoslužbě bude předsedat pomocný biskup Ján Kuboš. Zakončení tohoto roku 4. května 2025 je spojeno s osmdesátým výročím mučednické smrti Tomáše a jeho otce Františka, jejichž proces blahořečení je v závěrečné fázi.

Slovenský provinciál P. Jozef Šofranko k tomu 18. ledna napsal: „Munkovi se připojili k nespočetným příslušníkům židovského národa i ke členům katolické církve, které totalitní režim nemilosrdně likvidoval, ať už pro jejich původ, nebo pro věrnost Bohu. Jsou světlem pro nás a pro každého, kdo je konfrontován s podobnými otázkami, ať už ve stejně brutální podobě, nebo v jiné, sofistikované podobě. Kéž jsou nám Munkovi průvodci na cestě vnitřní obnovy společné paměti národa. Je to cesta úcty k náboženskému přesvědčení druhých, cesta věrnosti, pokory, víry a lásky.“


Zdroj/Foto: Slovenští jezuité.

Alena Rousová

Copyright © 2003-2024 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova. Všechna práva vyhrazena. provincie.boh@jesuit.cz.