Delegáti pro spiritualitu se setkali v Salamance

15.2.2024 

Salamanka. Delegáti Jezuitské konference evropských provinciálů (JCEP) se na začátku roku sešli ve španělské Salamance, aby si předávali zkušenosti se způsoby formování v ignaciánské spiritualitě, jak probíhají v různých provinciích Evropy. Přítomni byli sekretář Tovaryšstva pro službu víře James Hanvey a prezidenc JCEP Dalibor Renić.


Nejprve představila své iniciativy španělská provincie, jak je provozuje v exercičních centrech v Manrese a Salamance a na Universidad Pontificia Comillas. Setkání otevřelo prostor pro dialog, kde se přítomní sdíleli o svých zkušenostech v provinciích na území střední Evropy, Nizozemska, Polska, Portugalska, Irska a Slovenska. Skupina se cítila velmi oslovena první z univerzálních apoštolských preferencí Tovaryšstva: Ukazovat cestu k Bohu prostřednictvím duchovních cvičení a rozlišování.

Skupinové diskuze byly vedeny společným rozlišováním a předcházela jim modlitba. Účastníci zjistili, že odlišný a rozmanitý svět, jako je ten náš, vyžaduje návrat k otázce místa Ježíše Krista a křesťanské identity v nevěřícím kontextu. „Objevujeme sami sebe v neustálém procesu mezi „já“ a „moje“ k „my“ a „naše“ mezi sebou samými, s druhými a s Bohem. Je to cesta, či spíše pouť, na které se objevujeme jako zranitelní, pozvaní žít pokorněji a kreativněji v rozlišování. Ve věcech Ducha není přinášet ovoce totéž jako být efektivní, protože účinnost označuje činy jako úspěch nebo neúspěch, zatímco ovoce nezávisí na nás, ale na Bohu. Jakákoli instrumentalizace rozlišování by vedla ke smrti našeho duchovního života, postavila by do středu nás, a ne Boha.“

Delegáti si postavili před oči tento směr:

Nadále být spojení ve sdílení víry a povolání do hloubky.
Rozvinout poslání svěřené provinciály k podpoře ignaciánské spirituality prostřednictvím duchovních cvičení a rozlišování.
Sloužit jako most pro komunikaci aktivit ve společném rozlišování, apoštolském plánování a ignaciánském vedení. Shromáždit existující zdroje a vytvořit nové zdroje pro formaci v naší spiritualitě.


Zdroj/Foto: Jesuits in Europe.

Alena Rousová

Copyright © 2003-2024 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova. Všechna práva vyhrazena. provincie.boh@jesuit.cz.