Jezuité koupili dům v Bagdádu

29.5.2024 

Irák. Padesát pět let po vyhnání jezuitů z irácké Univerzity Al Hikma v roce 1969 – jezuité z Baghdad College byli vyloučeni již v roce 1968 – si jezuité koupili dům v Bagdádu.


Nemovitost v Karradě, což je centrální čtvrť města Bagdád, zatím není obyvatelná a potřebuje rozsáhlou rekonstrukci. Dům bude sloužit jako oficiální sídlo pro registraci jezuitů coby řeholní komunity pod latinským biskupstvím v Bagdádu. Po dokončení prací bude dvoupatrový dům schopen ubytovat tři jezuity a bude mít zasedací a konferenční prostory a také malou kapli.

Dobře postavené budovy Baghdad College a Al Hikma University, které se nacházejí několik kilometrů od sebe ve čtvrtích Sulaikh a Za'afraniya, v pořádku stojí. Baghdad College je stále jednou z nejlepších státních škol pro chlapce. Bývalá Al Hikma je nyní technickou univerzitou. Obě školy byly vyvlastněny bez náhrady, ačkoli kostel při Bagdad College byl později svěřen do správy chaldejské katolické církve. V dalších letech byl kostel poničen a odsvěcen. Je příznačné, že hroby pěti amerických jezuitů, kteří sloužili v Bagdádu, leží v obvodu kostela, který je zapsán jako historická budova. Koupě majetku v Karradě by mohla být zásadní pro obnovu kostela a jeho registraci pod nadací latinského biskupství v Bagdádu, stejně jako pro snahu získat nějakou formu kompenzace za zbývající vyvlastněné nemovitosti.

Tyto snahy nejsou zaměřeny na změnu času. Vůdčí vizí jezuitů je spíše naslouchat Duchu Svatému, aby pochopili, jak mohou v budoucnu nezištně a tvořivě sloužit Božím dětem v Iráku. Mezi pastorační výzvy a příležitosti této země patří především formace křesťanů ve víře, duchovní podpora sester a kněží a oslovování mládeže v této zemi.


Zdroj/Foto: Jesuits in Europe / Iraq.

Alena Rousová

Copyright © 2003-2024 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova. Všechna práva vyhrazena. provincie.boh@jesuit.cz.