Bulletin Jezuité přibližuje etapy jezuitské formace

27.6.2024 

Praha. Nevyznáte se v procesu, jak se mladý muž stane „kovaným“ jezuitou? Pak neváhejte a čtěte druhé letošní číslo bulletinu Jezuité, které se právě distribuuje.


Kromě úmyslů Celosvětové sítě modlitby s papežem na třetí čtvrtletí je do bulletinu vložen dotazník na obsah tohoto periodika. Jeho vyplněním pomůžete redakci, aby lépe odpovídala na vaše potřeby a zájmy.

Již v úvodním slově dává P. Petr Havlíček SJ základní přehled o etapách formace jezuity. To vás podnítí, abyste s chutí četli dále.

Na březen připadla dvě významná výročí P. Karla Rahnera SJ (1904–1984), který je jedním z nejznámějších teologů dvacátého století. Článek Karl Rahner stále inspiruje nabízí impulzy k jeho četbě a osobní vzpomínku.

Socius novicmistra P. Pavel Bačo SJ dává nahlédnout, jak funguje mezinárodní noviciát v Birminghamu, kde jsou nyní i dva čeští novicové. Fotografie jsou na zadní straně obálky.

Do další fáze formace se přesouvá scholastik Pavel Banďouch SJ, který začne studovat teologii v Paříži. V odpovědích na otázky dává zcela konkrétní vhled, které kroky formace má za sebou a které ho čekají.

Otec Václav Novotný SJ již má zkušenosti se studiem teologie, a to mimo Evropu na americké Boston College.

Slovenský jezuita P. Peter Dubovský je biblickým odborníkem, prezidentem Papežského biblického institutu v Římě. Rozhovor s ním se týká jeho povolání do řádu, ale i jeho odbornosti.

Po padesáti letech existence dostalo Centre Sèvres v Paříži jako jezuitský ústav vyššího vzdělání nový název Facultés Loyola Paris, který lépe odkazuje na počátky Tovaryšstva. Nabízíme seznámení s touto institucí, kde studují i čeští jezuité.

Osobní vzpomínku na biskupské gymnázium v Bohosudově, které vedli jezuité, zaslal Karel Voplakal.

Jako obvykle jsou v závěru bulletinu upoutávky na knihy související s Tovaryšstvem a krátké zprávy z domova i Evropy.

Alena Rousová

Copyright © 2003-2024 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova. Všechna práva vyhrazena. provincie.boh@jesuit.cz.