Kulturní dědictví jezuitů v centru pozornosti vědců

8.7.2024 

Krakov. Ve dnech 24. a 25. června se na krakovské Univerzitě Ignatianum konal mezinárodní seminář o duchovním i hmotném kulturním dědictví jezuitů z Krakova a Malopolska. Seminář byl organizován v rámci programu, který se zaměřuje na významné přednosti regionů.


V průběhu semináře byl představen projekt digitalizace archivu Tovaryšstva Ježíšova v Krakově a další projekty týkající se kulturního dědictví jezuitů, realizované Centrem pro výzkum kulturního dědictví jezuitů z Krakova a Malopolska.

Marian Ciuca z Rumunska přednášel o původu moldavské jezuitské misie a nastínil kontext sedmnáctého a osmnáctého století. Hovořil o přijetí misie místním obyvatelstvem a moldavskými představiteli, včetně pravoslavných kněží. V obou prezentacích se odvolával na zdroje v italštině a latině.

Během sympozia Krzysztof Homa SJ nastolil otázku situace zahraničních studentů a profesorů v devatenáctém a dvacátém století na jezuitských školách v Malopolsku. Diskutovalo se o cestách jezuitů v Bukovině, Moldávii a Sedmihradsku. Irina Putrienko, Damian Wojciechowski SJ a Remigiusz Kalski SJ se zaměřili na dokumenty svědčící o činnosti jezuitů a nalezené v archivech Ruska, Kyrgyzstánu a Střední Asie.


Zdroj/Foto: Jesuits in Europe / Poland.

Alena Rousová

Copyright © 2003-2024 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova. Všechna práva vyhrazena. provincie.boh@jesuit.cz.