Jezuité a olympijské hry

8.8.2024 

Francie. Protože sport a víra sdílejí společné hodnoty a protože olympijské hry jsou příležitostí vydat svědectví o radosti a síle Krista, mobilizují se jezuité vzhledem k této události: přítomnost kaplanů v olympijské vesnici, výstava, duchovní cesty, recenze.


Dvě jezuitské komunity oblasti Saint-Denis ve startovních blocích

Dvě jezuitské komunity, které se nacházejí při bazilice Saint-Denis a v širší oblasti Saint-Denis, plně mobilizovaly své síly, protože během olympijských her od 24. července do 11. srpna a poté od 29. srpna do 8. září do města denně zavítá až sto sedmdesát tisíc příznivců, do nichž nejsou zahrnuti obyvatelé blízkého okolí.

„Strávíme léto s obyvateli, kteří si nebudou moci dovolit opustit své místo nebo zaplatit vstup na stadion, a prožijeme zápasy společně,“ raduje se P. Jacques Enjalbert SJ, který je kaplanem ve farnosti svatého Pavla.

Jezuité Jacques Enjalbert a Grégoire Catta a tři řeholní sestry Véronique Rouquet, Juliette Ploquin a Gudrun Steiss jsou součástí týmu katolických kaplanů v mezináboženském centru vesnice sportovců. Jsou k dispozici sportovcům z celého světa, aby je srdečně přijali, bratrsky podporovali a duchovně jim naslouchali před i po akcích a také se s nimi modlí. Nedaleko olympijské vesnice, v kostele Saint-Ouen-le-Vieux, se střídají s diecézními kněžími, aby za ně denně sloužili mši.

V rámci olympijských her přispívají jezuité k aktivitám diecéze Saint-Denis tím, že přijímají příznivce a turisty ve dvou kostelích, které spravují: Saint-Denis de l'Estrée a Saint-Paul de la Plaine.

Kostel Saint-Paul de la Plaine, který se nachází v blízkosti stadionu Stade de France a nového centra vodních sportů, má za cíl propojit sport, umění a spiritualitu prostřednictvím různých iniciativ:

Výstava fotografií od 30. června do 18. září na téma Body & Soul. Vytvořili ji fotograf Manuel Lagos Cid a novinář a kameraman Benjamin Le Souëf a prostřednictvím šesti témat ilustruje, jak křesťanská víra dává světlo na vztah k tělu a ke sportovní praxi. U každého je centrální textový panel, dvojjazyčný francouzsko-anglický, orámovaný portréty obyvatel čtvrti, kteří v krátkém videu přibližují způsob, jakým zkušenost ze sportu rezonuje s jejich životními cestami a cestami víry.

Tato výstava byla navržena jezuity v propojení s rekolekcí. K vidění bude také v kostele Saint-Denis de l'Estrée v centru Saint-Denis a v kostele Saint-Ferréol ve Starém přístavu v Marseille, kde se konají olympijské hry a některé fotbalové zápasy.

Nakonec bude před kostelem vystavena kopie sochy Paula Landowského Boxer zhotovená pro olympijské hry v Paříži v roce 1924, která představuje soutěžnícího boxera. Postaví se mu další bojovník „tělem i duší“: socha Konec hry od Théophila Steina z kolektivu Volonté 93 v Saint-Ouen. V samotném kostele instalace l'habitant od Thibauta Lucase z kolektivu Push v Aubervilliers vstupuje do dialogu s liturgickým prostorem.

Návštěvy a objevování kulturního dědictví

Také v Saint-Denis pořádá sdružení Živé kameny, což je iniciativa zahájená italským jezuitou v roce 2008, mezinárodní tábor během prvních dnů her. Mladí účastníci provádějí návštěvníky bazilikou Saint-Denis a prostřednictvím umění a architektury poukazují na bohatství křesťanského tajemství. Během druhé části her probíhá tábor pod vedením jezuitů Pierra Alexandra Collomba a Manuela Grandina, utvářený společně mladými lidmi ze sítě Magis a diecéze Saint-Denis, a ujímá se turistů a poutníků na tomto místě koncentrovaného umění, historie a víry.

Tělo a duše, duchovní cvičení prožít jako rodina

Pojďme k hrám! Toto je volání kurzu Body & Soul, který zve rodiny k účasti na duchovním cvičení, které zkoumá duchovní rozměr sportovní praxe na základě šesti témat, která se týkají stejně každodenního života jako sportu: hra a disciplína, tělo a duše, síla a křehkost, zkouška a boj, porážka a vítězství, soutěživost a týmový duch, tedy šest realit v napětí.

Svatý Ignác z Loyoly při psaní Duchovních cvičení dobře věděl, že sport vyžaduje trénink a opakování cvičení. V tomto roce her nabízí Prie en chemin od 1. července kurz čtyř podcastů s volným přístupem k prozkoumání spojení mezi sportovním tréninkem a duchovními cvičeními: trénovat, být fair-play, být podporou, boj o vítězství.


Zdroj/Foto: Jesuits in Europe / France.

Alena Rousová

Copyright © 2003-2024 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova. Všechna práva vyhrazena. provincie.boh@jesuit.cz.