První sliby jezuitů v Bangladéši

13.8.2024 

Bangladéš. Otec Eliáš Sarkar SJ reflektuje nad skutečností, že v Bangladéši vůbec poprvé skládali první sliby mladí jezuité.


Den 16. červenec 2024 bude připomínán jako významná událost v historii bangladéšské jezuitské misie v kalkatské provincii, protože vůbec poprvé složili dva novicové druhého ročníku své první sliby v Tovaryšstvu Ježíšově v noviciátě, který nese jméno bývalého generála Pedra Arrupeho SJ. Ve stejný den byla také požehnána a slavnostně otevřena nově postavená budova noviciátu. Novicové Amit Rozario SJ a Samuel Murmu SJ složili své první sliby v přítomnosti provinciála kalkatské provincie P. Jamese Arjena Tete SJ, představeného bangladéšské misie P. Ripona Richarda Rozaria SJ a magistra noviců, dále byli přítomni další jezuité, rodinní příslušníci a přátelé.

Složení prvních slibů se událo na svátek Panny Marie Karmelské, což bylo vhodné propojení k podtržení důležitosti Panny Marie jako Matky Tovaryšstva Ježíšova. Během homilie připomněl otec Arjen Amitovi a Samuelovi, že jako jezuité víme, kdo jsme, když se podíváme na Ježíše (GC 35). Vyzval oba mladé jezuity, aby přijímali všechny a sloužili jim v duchu univerzálního bratrství. Povzbudil je, aby napodobovali příklad Panny Marie, stejně jako to dělal svatý Ignác po celý svůj život.

Na závěr eucharistické slavnosti předal otec provinciál oběma jezuitům výtisk stanov Tovaryšstva Ježíšova, slibový kříž a růženec. Během recepce, která následovala, vyjádřili oba jezuité svoji vděčnost kalkatské provincii a zamysleli se nad požehnáními, která obdrželi během dvou let noviciátu.

Již ráno toho dne požehnal otec Tete novou budovu noviciátu. Noviciát v Bangladéši začal přesně před dvěma lety ve stejný den za skromného začátku se třemi novici ve velmi jednoduchém obydlí. Předtím se zdejší novicové formovali v noviciátech v Kalkatě a na Srí Lance. V současné době je v noviciátě šest noviců.

Myšlenka zřídit noviciát v Bangladéši vznikla během pandemie covidu-19, kdy nebylo možné vyslat kandidáty na Srí Lanku. Růst místních povolání přispěl k rozlišování, zda se má otevřít další noviciát. S podporou Aid to the Church in Need v Německu a Jesuitenweltweit byla postavena nová budova, aby v ní bylo možné poskytnout novicům holistickou formaci.

Letos si jezuité v Bangladéši připomínají třicet let svého působení v zemi. Vše však začalo koncem šestnáctého století, kdy jezuitští misionáři poprvé přinesli evangelium do této části tehdejšího indického subkontinentu. Postavili první kostel v satkhirském Iswaripuru již v roce 1600. V roce 1602 byl zabit P. Francisco Fernandez, který je považován za prvního křesťanského misionáře, jenž podstoupil mučednickou smrt v Bangladéši.

Od té doby slouží jezuité církvi v Bangladéši různými způsoby. V současné době v Bangladéši působí dvanáct jezuitských kněží (deset bangladéšských, belgický a indický) a jáhen, kteří se angažují v oblasti duchovní pomoci, vzdělávání, pastorační péče, služby pro uprchlíky, víry a formace mládeže. Devět scholastiků je v různých fázích formace v různých národech.

V Bangladéši, kde je 91,1 % celkové populace muslimů a jen asi 0,4 % křesťanů, posílil návrat jezuitů naději ve vzkříšeného Krista. Touha sloužit Pánu navzdory různým obtížným situacím je to, proč Kristus žehná této části světa. Mladé duše jako Amit a Samuel jsou paprsky této naděje…


Zdroj/Foto: jesuits.global.

Alena Rousová

Copyright © 2003-2024 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova. Všechna práva vyhrazena. provincie.boh@jesuit.cz.