Pouť Společenství křesťanského života do pobaltských zemí

14.8.2024 

Litva. V týdnu od 21. do 30. června navštívili členové Společenství křesťanského života (CLC) z Německa a Rakouska pobaltské země. Chtěli tak posílit přátelství mezi místními komunitami a lépe poznat Středoevropskou provincii Tovaryšstva Ježíšova, jejíž součástí jsou i jezuité v Litvě a Lotyšsku. První tři dny byly věnovány Litvě.


Členové CLC se v doprovodu historika Liudase Jovaiši vydali po stopách prvních jezuitů ve Vilniusu. Navštívili kostel svatého Kazimíra, kde působil svatý Ondřej Bobola, kostel svatého Jana, Vilniuskou univerzitu a kostel svatého Ignáce. V litevském hlavním městě na ně zapůsobilo bohaté kulturní dědictví jezuitů.

Mši svatou celebroval P. Vytautas Sadauskas SJ, který přítomným v kostele svatého Kazimíra řekl: „Vy jako CLC se snažíte spojit víru a činy, snažíte se být kontemplativními ve svém jednání a rozpoznávat Boží vůli ve svém každodenním životě.“ Odvolával se na svatého Aloise Gonzagu, který se zřekl vznešených privilegií a zdůrazňoval přednost nebeských pokladů před pozemskými. Vyzval členy CLC, aby se zamysleli nad tím, jak své zdroje využívají ke službě potřebným.

Na závěr mše svaté se účastníci zaposlouchali do hudebních skladeb M. K. Čiurlionise a Ch.-M. Widora, které zahrála jedna z litevských členek CLC varhanice Renata Marcinkutė Lesieur.

Na setkání s litevským CLC byl čas na sdílení informací o místních komunitách. Přes počáteční váhání kvůli jazykové bariéře pomohl všem smysl pro komunitu a pro humor zapojit se do vzájemného poznávání. Německo a Rakousko sehrály významnou roli při založení komunity CLC v roce 1967. Litva se k tomuto hnutí oficiálně připojila až v roce 2013, ačkoli první malé skupiny se začaly tvořit po obnovení nezávislosti země. Rakousko má asi dvě stě členů, Německo asi tisíc a Litva dvě stě padesát. Německo také udržuje vazby s neevropskými komunitami, jako jsou např. na Filipínách. Přes všechny rozdíly se členové CLC cítili sjednoceni ignaciánskou spiritualitou.

V následujících dnech hosté navštívili Místa milosrdenství ve Vilniusu, seznámili se se svatojánskou tradici v Kernave a okolí Trakai a své litevské putování zakončili modlitbou na Hoře křížů.

Vděční za pohostinnost pokračovali ve své pouti do Lotyšska a Estonska.


Zdroj/Foto: Jesuits in Europe.

Alena Rousová

Copyright © 2003-2024 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova. Všechna práva vyhrazena. provincie.boh@jesuit.cz.