Křest bývalého íránského muslima v Maďarsku

19.8.2024 

Rozhovor s muslimem, který konvertoval ke katolictví

Narodil se v muslimské rodině v Íránu. Před půl rokem přijel žít a studovat do Maďarska. V červenci byl pokřtěn v jezuitském kostele Nejsvětějšího srdce v Budapešti. Duchovní cesta mladého Peršana Hoseina od islámu ke křesťanství.


Do jaké míry byla pro Vás a Vaši rodinu věrnost islámu kulturou, identitou a živou, osobní vírou?

Moje rodina je pouze formálně muslimská jako mnoho lidí v naší společnosti. Nikdy jsem nebyl schopen mít hluboký vztah k Bohu islámu. I když jsem se pětkrát denně modlil v arabštině, můj vztah k Bohu nebyl hluboký a důvěrný. Měl bych dodat tuto důležitou pravdu, že jediným skutečným a pravým Bohem je Bůh Trojice, tedy Otec, Syn a Duch Svatý.

Jakou větev islámu vyznává Vaše rodina?

Existují dvě hlavní větve islámu: šíité a sunnité. Pokud vím, většina muslimů v Íránu jsou šíité. Také jsem se narodil do šíitské rodiny.

V islámu je Ježíš považován za proroka. Jaké byly milníky Vaší duchovní cesty, kdy jste ho přijal jako svého spasitele, a cesty ke křesťanské víře?

Když jsem byl muslimem, snažil jsem se navázat vztah s naším Bohem jménem Alláh, ale nepodařilo se mi to. Pak jsem se rozhodl poznat Ježíše hlouběji. Koupil jsem si Bibli ze zahraničí, a když jsem o něm četl v Novém zákoně, postupně jsem poznal, že je Bůh. Před několika lety, když jsem se rozhodl poznat Krista, jsem při brouzdání po internetu náhodou narazil na webovou stránku perských křesťanů s názvem Por Pasokh. Jsou tam zodpovězeny všechny otázky týkající se křesťanství a pro lidi, kteří se chtějí dozvědět více o Kristu, je to dobrý zdroj. Během tohoto procesu jsem si uvědomil, že Ježíš, jak mi byl představen v Koránu a islámu, je špatný. On je víc než prorok. Je to náš Pán, náš Spasitel, Syn nebeského Otce. Pak jsem před pár lety v Íránu konvertoval ke křesťanství.

V Íránu je asi sto tisíc křesťanů. Byl jste v kontaktu s některou z jejich komunit?

V Íránu existují tři hlavní křesťanské komunity. Arménští křesťané, asyrští křesťané a křesťané s islámským původem. S poslední skupinou jsem se v Íránu nikdy nesetkal, protože je nebezpečné veřejně říkat, že jste se narodil jako muslim a poté konvertoval ke křesťanství. Ale setkal jsem se s arménskými křesťany, v Teheránu mají katedrálu svatého Sarkise, několikrát jsem ten kostel navštívil.

Podle některých zpráv může muslimům konvertujícím ke křesťanství v Íránu hrozit trest smrti. Mohlo by to tak být i ve Vašem případě?

Naštěstí ne. Když jsem se stal křesťanem v Íránu, nevstoupil jsem do podzemní církve. V Teheránu jsem navštívil arménské kostely, ale mé osobní rozhodnutí následovat Krista nemělo žádný institucionální důsledek. Pokaždé, když jsem ale musel vyplnit nějaký formulář, například žádost o pas, v sekci náboženství jsem musel napsat „šíitský muslim“. Kdybych napsal něco jiného, například katolický křesťan, druhý den bych byl zatčen a pravděpodobně uvězněn.

Jak reagovala Vaše rodina, když se dozvěděla, že jste se stal křesťanem?

Zpočátku se na mě zlobili, že jsem neměl konvertovat ke křesťanství, a tvrdili, že naše náboženství je největší a nejlepší na světě. Řekl jsem jim, že jsem našel správnou cestu a modlím se, aby jednoho dne také správně poznali Ježíše Krista.

Můžete bez problémů navštívit svou rodnou zemi?

Ano, protože tady nejsem uprchlík, ale student, takže mohu jít domů, kdy chci, a pak se vrátit.

Navštěvujete Avicenna International College v Budapešti. Co tam studujete?

Několik měsíců studuji německý jazyk a nyní chci změnit typ víza na pracovní povolení a pracovat zde.

Kde chcete pracovat?

Příští měsíc chci v Budapešti rozjet vlastní restauraci.

Od ledna žijete v Budapešti. Co jste dělal, kde jste bydlel předtím a co vás sem přivedlo?

Žil jsem v Teheránu a před pár lety jsem získal diplom z matematiky. Než jsem se sem přestěhoval, tak abych získal pas, musel jsem absolvovat vojenskou službu. Pak jsem se rozhodl odejít do zahraničí, a takto jsem se dostal do Maďarska.

Proč jste si ze všech zemí vybral Maďarsko?

Slyšel jsem, že Maďarsko je v rámci Evropy krásná a zároveň levná země, s kvalitními univerzitami a laskavými a přátelskými lidmi.

A proč jste si vybral jezuitské prostředí?

Chtěl jsem být pokřtěn v katolickém kostele a Abouzar jako jeden z mých přátel má v Maďarsku přítelkyni, která je katoličkou. Řekla mi, že zná jezuitského kněze Árpáda Horvátha, který mluví velmi dobře anglicky a může mi pomoci. Několikrát jsem se s ním setkal, pomohl mi hlouběji poznat katolickou víru, takže jsem přes něj poznal jezuity.

Kdo je tvůj kmotr?

Mladík z komunity kolem jezuitského kostela jménem Szepesvári Dániel. S Dánielem jsem se seznámil přes otce Árpáda v anglické jazykové skupině. A při křtu jsem dostal křestní jméno Michael.

Otec Árpád na Facebooku napsal, že poté, co jste koncem června v jeho kostele recitoval katolické vyznání víry, Vás někteří členové komunity pozvali na pivo. Bylo to poprvé, co jste pil pivo?

Nejprve bych Vám chtěl říct, že to pro mě byl skvělý večer s tolika milými a vstřícnými lidmi. Jak je známo, v islámu muslimové nepijí alkohol. Ale poté, co jsem přišel do Maďarska, jsem několikrát pil pivo. „Ať tedy jíte nebo pijete nebo cokoli jiného děláte, dělejte to ke slávě Boží.“ (1 Kor 10,31)

Jaký bude Váš další krok? Co bude od pondělí ve Vašem životě jiné?

Od pondělí se budu ze všech sil snažit hlouběji poznat katolickou víru a rád bych patřil do komunity v Budapešti, nejlépe u jezuitů. A pokud mohu, po skončení tohoto rozhovoru bych si rád přečetl větu z Nového zákona, z listu svatého Pavla Filipanům 1, 21: „Život, to je pro mne Kristus, a smrt je pro mne zisk.“ Amen.


Zdroj/Foto: Jesuits in Europe / Hungary.

Alena Rousová

Copyright © 2003-2024 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova. Všechna práva vyhrazena. provincie.boh@jesuit.cz.