Jezuitský kostel v Londýně oslavil 175. výročí

20.8.2024 

Londýn. Stovky jezuitů a farníků společně oslavily sto sedmdesáté páté výročí kostela na Farm Street děkovnou mší svatou.


Kostel je londýnským domovem jezuitů od svého vysvěcení 31. července 1849 na svátek zakladatele Tovaryšstva Ježíšova svatého Ignáce z Loyoly. Navzdory poškození a následné přestavbě po druhé světové válce zůstává uměleckou a architektonickou památkou s bohatou výzdobou interiéru, vitrážovými okny (včetně jednoho od průkopnice kubismu Evie Hone) a oltářem navrženým architektem Augustem Puginem (1812–1852).

Při děkovné mši svaté zazněla hudba v podání chrámového sboru, varhan a trubek, poprvé byl při ní použit nový procesní kříž, který před mší požehnali jezuité.

Otec Dominic Robinson SJ během bohoslužby řekl:

„Během své dlouhé historie je farnost na Farm Street dobře známá z různých důvodů: přijímání konvertitů do římskokatolické církve, přítomnost slavných spisovatelů, krásná hudba a umění, duchovní doprovázení v tradici svatého Ignáce, služba mladým dospělým a pomoc nejchudším a lidem na okraji.

Dnes vrcholí oslavy našeho jubilejního sto sedmdesátého pátého roku; je čas připomenout odkaz našich předků, poděkovat jim za jejich vizi a odhodlání, a stejně tak hledět do budoucnosti s velkou nadějí a nadšením pro pokračování našeho poslání být majákem naděje, víry a lásky v činnosti uprostřed stále náročnějšího prostředí.

Když děkujeme za sto sedmdesát pět let, rádi bychom všem poděkovali za to, že jsou součástí naší rodiny, a za podporu v tom, co děláme. Fundraisingová kampaň Jubilee 175 umožní tomuto poslání nadále vzkvétat a reagovat na potřeby budoucnosti.“


Zdroj/Foto: Jesuits in Britain.

Alena Rousová

Copyright © 2003-2024 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova. Všechna práva vyhrazena. provincie.boh@jesuit.cz.