Úřad pro ochranu dětí v Maďarsku

21.8.2024 

Rozhovor s Ilonou Nagyovou

Maďarsko. Maďarští jezuité založili nezávislý Úřad pro ochranu dětí, který se věnuje prevenci. Jeho cílem je vytvořit záchrannou síť, která dětem a zranitelným dospělým zajistí možnost žít a studovat v jezuitských institucích v bezpečném prostředí. Úřad také podporuje pracovníky v ochraně dětí, kteří pomáhají zranitelným skupinám. Podle apoštolského plánu provincie je jednou z hlavních priorit jezuitů v nadcházejících letech práce s mládeží, která vyžaduje neustálé zlepšování postupů ochrany dětí. O jezuitském přístupu k ochraně dětí jsme hovořili s vedoucí kanceláře Ilonou Nagyovou.


Co vás přivedlo k ochraně dětí, když jste působila jako učitelka, vedoucí veřejného školství a konzultantka v oblasti lidských zdrojů?

Pocházím z malého města v Hajdúságu, kde si většina lidí vydělávala na živobytí manuální prací. Pracoval jsem dvacet let jako učitelka a nahlédla jsem do života mnoha rodin. Navzdory ekonomickým problémům byla komunita silná a podporovala mě a od mládí mě učila „kultuře ochrany“. Tato zkušenost byla neocenitelná v mé roli vedoucí kanceláře pro ochranu dětí.

Proč se řeholní řád zaměřuje na ochranu dětí?

Vzdělávat a vést mládež je základním posláním jezuitů. V roce 2022 získaly praktiky řádu v Maďarsku, včetně zacházení s oběťmi a pachateli a včetně školení, pozitivní zpětnou vazbu. Nyní jsme přidali hodnocení rizik, abychom řešili problémy, jako jsou nedostatky v okamžitém zásahu, nedostatečné školení a nejasné odpovědnosti. Naším cílem je integrovat profesní a náboženské praktiky do ochrany dětí a zajistit, aby noví zaměstnanci byli od začátku dobře obeznámeni s naším přístupem.

Jak ovlivnily negativní zkušenosti vznik Úřadu pro ochranu dětí?

Naším primárním cílem je předcházet ubližování dětem a jakémukoli zneužívání moci v jezuitských institucích. Kancelář, otevřená v prosinci 2023, je krokem k podpoře kultury preventivní ochrany. I když nemůžeme zcela vyloučit možnost zneužití, minimalizujeme ji prostřednictvím spolupráce odborníků, pravidelných školení a jasných pokynů. Všechna hlášení bereme vážně, okamžitě je prošetřujeme a zachováváme transparentnost a otevřenost a vyzýváme každého, kdo má obavy, aby nás důvěrně kontaktoval. Prevence a neustálé sebeanalýzy jsou zásadní pro udržení bezpečné komunity.

Můžete popsat přístup jezuitů k ochraně dětí pomocí ignaciánského dynamického modelu (hodnocení situace - zkušenost - úvaha - akce - hodnocení)?

Naše hodnocení situace začalo před rokem 2019 s profesionální skupinou, která vypracovala pokyny pro ochranu dětí. Na podzim 2023 jsme začali s konceptualizací kanceláře. Momentálně jsme ve fázi zvažování, syntetizujeme minulé zkušenosti a připravujeme se na fungování. Významným krokem bylo jmenování P. Attily Andráse SJ, který se v rámci provincie angažuje v oblasti ochrany dětí. Vyvíjíme standardní přístup, který sladí úsilí o ochranu dětí pro všechny jezuitské a civilní zaměstnance.

Kdo tvoří vaši pracovní skupinu?

Úkoly řídím já s otcem Árpádem Tóthem, který je znalý církevního práva a dohlíží na celý úřad. Náš tým tvoří čtyři jezuité a specialisté na sociologii, ekonomii, vzdělávání a právo, celkem sedmnáct členů. Na zajištění komplexních strategií ochrany dětí spolupracujeme s úřadem Konferencí maďarských představených, občanskými organizacemi a externími odborníky.

Jak plánujete dále rozvíjet svou práci?

Účastníme se společného školení na ochranu dětí s Papežskou gregoriánskou univerzitou v Římě a Sapientia College of Religious Studies v Budapešti. Toto školení nám umožňuje nabízet profesionální rady a podporu těm, kteří naši pomoc hledají. Naším primárním cílem je zajistit bezpečnost rodin a dětí s námi spojených, podporovat otevřené diskuze o dříve tabuizovaných tématech, jako je zneužívání dětí a násilí mezi partnery. Poskytujeme anonymní možnosti hlášení případů zneužívání a snažíme se vytvořit podpůrnou komunitu.

Jakou roli hrají pracovníci ochrany dětí a jak plní své mnohostranné úkoly?

Jezuitská díla, od publikování až po pomoc uprchlíkům a vzdělávání, zahrnují ochranu dětí všude tam, kde jsou přítomny zranitelné skupiny. Tento přístup mohou propagovat vedoucí organizačních jednotek s potřebnou odborností. Někteří zaměstnanci již projevili zájem o účast a pomohli nám přizpůsobit strategie jedinečným potřebám každé jednotky.

Jaké stávající osvědčené postupy přijme Úřad pro ochranu dětí?

Gyula Fényi Jesuit High School and College v Miskolci má efektivní praxi ochrany dětí, která zahrnuje týdenní diskuze o případech s profesionálním týmem. Dalším příkladem je online rozhraní Jezuitské služby uprchlíkům pro formování postojů, vytvořené s otcem László Elekem, které plánujeme rozšířit jako dobrou praxi po celé provincii.

Co obnáší přístup bezpečné kultury?

Kultura ochrany umožňuje otevřenou diskuzi na jakékoli téma na vhodných fórech. Tento přístup, založený na ignaciánské spiritualitě a komunitních hodnotách, je zásadní pro ochranu dětí.

Proč zdůrazňovat ochranu a bezpečnost, když ignaciánská pedagogika vidí svět jako zásadně dobrý?

Věříme, že lidé jsou ve své podstatě dobří, ale děti by se měly naučit být v určitých situacích opatrné a vyhledat pomoc, když je potřeba. Povzbuzování zdravého skepticismu a podpůrných vztahů pomáhá dosáhnout této rovnováhy.

Jak lze vyřešit dualitu hierarchického vzdělávání a partnerství s dětmi?

Naším cílem je jít příkladem, využívat autoritu k stanovování a dodržování hranic a zároveň podporovat partnerství s dětmi. Poskytování příležitostí rodičům diskutovat o problémech s výchovou dětí a vyhledávat rady jim pomáhá stát se „docela dobrými rodiči“.

Jak řeší Úřad pro ochranu dětí syndrom vyhoření mezi pomáhajícími profesionály?

Doporučujeme diskutovat o případech s externími specialisty, spolupracovat s Oázis Spiritual Care and Mental Health Service v supervizích. Prioritou je také rozšiřování kapacity v této oblasti.

Kde bude vztah mezi jezuity a ochranou dětí za pět let?

Doufám, že v provincii bude dobře zavedená kultura ochrany dětí, podporovaná kvalifikovanými zaměstnanci, odbornými workshopy a rozsáhlými sítěmi. Naše strategie, která je připravená do podzimu, bude sloužit k ochraně celé komunity a bude ztělesňovat jezuitský princip usilovat o „magis“ – o to vždy lepší.


Zdroj/Foto: Jesuits in Europe / Hungary.

Alena Rousová

Copyright © 2003-2024 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova. Všechna práva vyhrazena. provincie.boh@jesuit.cz.