Biolog P. Savarimuthu Ignacimuthu SJ

26.8.2024 

Rozhovor s indickým jezuitou, který vložil vědu do rukou chudých

Kdykoli byli jezuité vysláni do světa, významně přispěli nejen v pastorační službě a vzdělávání, ale také ve vědeckých disciplínách. Tak tomu bylo v Indii a je tomu tak dodnes. I když se jezuité přímo neangažují v oblasti životního prostředí, v posledních letech stále více přebírají iniciativy v tom, co lze nazvat environmentální spravedlností. Příkladem toho je podpora ekologického povědomí, zalesňování, opatření na čištění vody, obrana kmenových přírodních zdrojů. Jiní studovali biodiverzitu nebo vytvořili botanické zahrady.


Jedním z vědců, který mezi indickými jezuity vyniká, je P. Savarimuthu Ignacimuthu. Primárně je biologem, ale jeho záběr je velmi široký, publikoval přes osm set vědeckých prací a osmdesát knih se dvěma americkými a dvanácti indickými patenty. Stojí za zmínku, že v jeho jménu zaznívá název druhu hmyzu Jacthrips ignacimuthui a také přírodní molekula Ignaciomycin. Je jedním z jednoho procenta nejlepších vědců na světě, když tuto skutečnost hodnotíme na základě počtu citací jeho prací jinými vědci.

Otče Ignacimuthu, jste muž vědy a muž Boží; kde ve svém životě nacházíte jednotu?

Základní je zkušenost s božstvím z mého dětství; bázeň a úžas, které zažívám, když se setkávám s přírodou, mi pomohly integrovat mou spiritualitu vidění Boha ve všech věcech a všech věcí v Bohu. Rozpoznání Boží přítomnosti ve stvořených bytostech a věcech ve vesmíru je výsledkem mého spojení s Bohem. Prostřednictvím stvořených věcí, ať už velkých nebo malých, se ke mně staví to božské, proniká do mě a formuje mě. Stvoření a spiritualita tedy směřují ke stejnému pohledu na realitu, tedy k vidění Boha v konkrétním světě. Tímto způsobem zažívám jednotu muže vědy a muže Božího.

Co Vás práce biologa naučila?

Nejdůležitější lekcí, kterou jsem si odnesl ze své práce biologa, bylo pochopení, že vše a každý život je v tomto světě propojené a vzájemně závislé. Uspořádaná povaha vesmíru a rozmanitost forem života na Zemi jsou všude velmi patrné. Neustále hlásají jednotu a příbuznost. Složitost života a jeho dokonalá souhra jsou skutečně odrazovým můstkem pro bázeň a úžas. Základem toho jsou matematické principy, které řídí vše v tomto vesmíru a ve světě. Fascinující jsou například elegance a uspořádání DNA a RNA, jejich četné důsledky napodobovacích mechanismů a jejich implikace ve výrazech. Rozsáhlá vzájemná interakce miniaturních nezávislých buněk a tvorba různých orgánů, které přispívají k rozvoji života, jsou skutečně důkazy příbuznosti všech.

Učinil jste objevy a vynálezy a získal mnohá ocenění. Kde při tom všem cítíte, že jste sloužil chudým ve své zemi?

Mé výzkumné výstupy přispěly k blahobytu chudých následujícími způsoby: 1) Indie je zemí, kde zemědělství zaujímá důležité místo v životech chudých lidí. Když jsme si uvědomili, jak chudí farmáři trpí kvůli nadměrnému používání syntetických chemických pesticidů a jak je ovlivňováno životní prostředí a obilniny, rozhodli jsme se najít alternativu. Vyvinuli jsme přírodní bio pesticid s názvem PONNEEM, který je bezpečný, ekologický a biologicky odbouratelný; je také méně nákladný než chemické pesticidy. Také jsme farmáře naučili, aby si ho připravovali sami. 2) Indie je také zemí, kde mnoho lidí při léčbě nemocí závisí na bylinné medicíně. Účinnost některých bylin jsme vědecky potvrdili a propagovali jejich používání mezi chudými. 3) Během pandemie covidu-19 jsme vyvinuli přírodní bylinný dezinfekční prostředek na ruce, který je velmi účinný proti patogenům. Popularizovali jsme ho mezi chudými. 4) Mnoho učebnic o životním prostředí, biotechnologii, bioinformatice a bioetice bylo napsáno a publikováno renomovanými vydavateli v Indii za nízkou cenu, aby pomohly chudým studentům.

Jak souvisí Vaše nasazení s myšlenkami papeže Františka v jeho encyklice Laudato si‘?

Papež František vyzývá k péči o naši matku Zemi. Odpověděli jsme na tuto výzvu. Vyškolili jsme více než padesát tisíc studentů jako jednatele ochrany životního prostředí, více než šedesát tisíc farmářů praktikujících ekologické zemědělství a udržitelné zemědělství, zdokumentovali rozmanitost květin a hmyzu západních Ghátů v Tamil Nadu a zveřejnili tradiční lékařské znalosti domorodých kmenů Tamil Nadu pro budoucí generace. Vyškolili jsme také deset tisíc farmářek, aby připravovaly přírodní hnojiva, jako je obohacený vermikompost, aby se snížilo používání syntetických chemických hnojiv. Vyškolili jsme mnoho svépomocných ženských skupin k přípravě bylinných domácích a hygienických produktů s cílem snížit znečištění. Napsal jsem knihy Environmentální spiritualita a Modlitba se stvořením k podpoře lásky k našemu společnému domovu.


Zdroj/Foto: jesuits.global.

Alena Rousová

Copyright © 2003-2024 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova. Všechna práva vyhrazena. provincie.boh@jesuit.cz.