Zveřejněn program posledního rozloučení s kardinálem Špidlíkem

29.4.2010 

Velehradský farář P. Petr Přádka SJ zveřejnil program zádušní mše za zesnulého kardinála Tomáše Špidlíka.


Už od půl druhé odpoledne až do čtvrt na čtyři bude nejprve v bazilice vystavena rakev s tělesnými ostatky zemřelého k osobnímu uctění a modlitbě. Souběžně se bude od 14 do 15 hodin konat modlitba věřících za zemřelého. Tu doprovodí zpěvy z východní liturgie v podání Moravského cherubínského sboru Proglas. Od 14 hodin do půl čtvrté bude také možnost přijetí svátosti smíření a od 15 hodin modlitba růžence. V 15.30 bude pro veřejnost uzavřen prostor presbytáře a budou přečtena zaslaná poselství, která připomenou osobnost a dílo zesnulého.

Od čtyřech hodin začne zádušní mše svatá a poslední rozloučení s kardinálem Špidlíkem. Liturgii bude předsedat olomoucký arcibiskup a moravský metropolita Jan Graubner. Průvod k liturgii vyrazí k oltáři již 15.50. Přímý přenos vysílá ČT2 od 16.00 do 17.30.

V 19 hodin pak slavnostní bohoslužba zahájí jubilejní desáté výročí stále se rozšiřující akce Studentský Velehrad. Hlavním celebrantem a kazatelem na zahajovací mši bude prof. Tomáš Halík. Vzhledem k začátku pouti vysokoškoláků bude po pohřebním obřadu kaple s rakví kardinála Špidlíka pro veřejnost uzavřena.

Osobně uctít rakev s tělesnými ostatky kard. Tomáše Špidlíka bude znovu možné v Královské kapli od 8.00 v sobotu 1. května 2010 v době otevření baziliky až do uložení rakve do sarkofágu v červnu 2010.

Během obřadů bude presbytář a prostor mezi chórovými lavicemi vyhrazen jen pro biskupy a kněze, řeholníky a řeholnice, bohoslovce, pozvané hosty a nejbližší rodinu. Autobusová doprava z Uh. Hradiště a ze Starého Města na Velehrad bude v den pohřbu posílena. Parkování je zajištěno v prostorách velehradského areálu.


Navštivte stránky věnované zesnulému Tomáši Špidlíkovi

Jan Regner

Copyright © 2003-2024 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova. Všechna práva vyhrazena. provincie.boh@jesuit.cz.