Jezuita Peter Dufka v TV NOE

25.5.2011 

Další díl pořadu Bet-Lechem o zajímavých lidech očima kamery

Další díl pořadu Bet-Lechem – vnitřní domov nabídne divákům portrét slovenského jezuity Petra Dufky. Ten v současné době působí jako vedoucí ve slovenské sekci Vatikánského rozhlasu.


„Peter Dufka s naším dvoučleným filmovým štábem projel na kole Řím, prošel Vatikánské rádio a zahrál na violoncello na střeše jezuitského domu nad podvečerní matkou měst,“ popisuje vznik další části cyklu svých pořadů režisér Otakáro Schmidt, který kdysi o jezuitech natočil dokument Nejsme andělé, jen děláme jejich práci, oceněný na festivalu AFO v Olomouci.

„Tento vtipný a přitom zvláštně smutný jezuita má dva další bratry. Všichni jsou kněží a jezuité. Všichni jsou umělecky nadaní,“ vysvětluje Schmidt důvody, které ho vedli k natočení Dufkova dokumentárního portrétu. „Dufka se v Římě stal pedagogem, takže jsme s ním navštívili i akademickou půdu a její zahradu. Nejdříve měl být technikem, ale o duchovní schod výše se cítil dobře a na strunách svého hudebního nástroje, až poznal ještě vyšší schod duchovní v kněžském povolání. Přesto se snaží celý život tyto schody propojit a obohacovat,“ dodává režisér.

Na premiéru se diváci mohou těšit ve středu 25. května od 20 hodin. Pořad bude reprízován na TV NOE ve čtvrtek 26. 5. v 6.45, v pátek 27.5. ve 13.40, v sobotu 28.5. v 11.25 a v pondělí 30.5. v 10.50.


Více informací na stránkách TV NOE

Redakce Jesuit.cz

Copyright © 2003-2024 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova. Všechna práva vyhrazena. provincie.boh@jesuit.cz.