Josef Koláček předčítal v Brně své texty

7.6.2011 

Do farnosti Lesná zavítal v polovině května redaktor české sekce Vatikánského rozhlasu P. Josef Koláček SJ. Prohlédl si sídliště z let 1960 a v Duchovním centru Brno-Lesná sloužil večerní mši svatou, při které koncelebroval také místní farář P. Pavel Hověz. Po bohoslužbě přečetl svou stať Bílý mučedník, imaginární interwiev o životě, utrpení a o peripetiích kolem pohřbu jezuitského kněze a P. Antonína Zgarbíka. Setkání měl také s brněnskými studenty.


Slovo Bílý mučedník se vztahuje k těm, kdo umřeli následkem strádání a krutostí ve vězení (ex aerumnis carceris). P. Antonín Zgarík byl vězněn v Mírově a Valdicích, kde také zemřel 22. ledna 1965 ve věznici ve Valdicích ve věku 52 let. Ve vězení předtím onemocněl zápalem plic, v důsledku odepření nezbytné lékařské péče trpěl doživotními následky. Byl mu sice na rok přerušen trest, následky onemocnění už byly neléčitelné. Po návratu do vězení mu opět byly odpírány léky. Zemřel v důsledku astmatického záchvatu a neposkytnutí lékařské péče.

Imaginární interwiev vzniklo pro italské vysílání Vatikánského rozhlasu. Jde o pravidelný pořad, který nabízí fiktivní rozhovory s nejrůznějšími církevními osobnostmi. Pořad odráží téma generálních audiencí papeže Benedikta XVI., který je věnován učitelům církve a důležitým světcům.

Josef Koláček ve fiktivním rozhovoru mohl částečně použít i své zkušenosti. V dubnu 1950 byl zatčen spolu s ostatními jezuity a deportován do internačních klášterů v Bohosudově a Oseku. Potom byl u PTP. V letech 1954 až 1968 pracoval jako pomocný dělník a tajně studoval teologii. Mnohokrát byl vyšetřován v různých procesech s jezuity. V roce 1968 odešel do rakouského Insbrucku, kde dokončil svá teologická studia. V roce 1970 odešel do Itálie a začal pracovat jako redaktor české sekce Vatikánského rozhlasu. V letech 1971-2001 byl jejím vedoucím. Nyní zde působí jako redaktor.

Redakce Jesuit.cz

Copyright © 2003-2024 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova. Všechna práva vyhrazena. provincie.boh@jesuit.cz.