Blíží se třídenní Barokní jezuitské Klatovy

20.4.2007 

Blíží se ?Barokní jezuitské Klatovy?, třídenní program, jehož cílem je představit jezuitské barokní památky v městě, které leží 40 km na jih od Plzně. Od 27. do 29. dubna ho pořádá občanské sdružení Klatovské katakomby a patronát nad projektem přijali mimo jiné i plzeňský biskup František Radkovský a český provinciál P. František Hylmar SJ. Organizátoři zvou především na Historickou konferenci, chybět ale nebude ani výstava fotografíí, divadlo, hudba, bohoslužby a exkurze. Přinášíme celý program akce.

Konference bude zahájena v pátek 27. dubna v 16:00 vernisáží výstavy fotografií Martina Milforta ve Velkém sále Městské knihovny v Klatovech. O hodinu později začnou v klatovském jezuitském kostele Neposkvrněného početí Panny Marie a svatého Ignáce Barokní nešpory F. X. Brixiho Vesperae Solennes de Confessore. Předsedat bude plzeňský biskup Mons. František Radovský.

O den později se hosté shromáždí ve velkém sále Městské knihovny v Klatovech, kde se budou moci zúčastnit historické konference ?Jezuité v klatovských a českých dějinách?. Ta začne v 8 hodin přednáškou Doc. Ivany Čornejové z Ústavu dějin UK ?Jezuité v českých dějinách Historie a bajky o jezuitech?. V 8.45 si účastníci budou moci vyslechnout Mgr. Karla Černého z Ústavu dějin lékařství a cizích jazyků UK, jehož příspěvek nese název ?Panna Maria Klatovská a sv. Ignác z Loyoly jako symboly milosti?. V 9.15 by měla následovat přednáška Mgr. Víta Aschenbrennera ?Odpolední pobožnosti v jezuitském kostele v Klatovech počátkem 18. století a jejich hudební složka? a pak v 9.45 se Mgr. Jiří Havlík rozhovoří na téma ?Jezuité a turecké války na konci 17. století?. Pak zazní příspěvek Doc. Karla Mačáka z liberecké Technické univerzity nazvaný ?Theodorus Moretus, provinciae nostrae Archimedes?. P. Theodor Moret SJ se ve své době proslavil jako matematik a několik let působil v Klatovech jako rektor koleje. V 10:45 bude Doc. Jiří Mikulec z Historického ústavu Akademie věd ČR mluvit o jezuitských mariánských bratrstvech. P. Petr Havlíček SJ pak ve 13.00 představí P. Vojtěcha Chanovského, než spolu s českým provinciálem Hylmarem a P. Miroslavem Heroldem SJ zasvětí posluchače do ignaciánské spirituality.

Potom si na své přijdou i milovníci divadla. V klatovském jezuitském kostele Neposkvrněného početí Panny Marie a svatého Ignáce bude v 15.30 malá ochutnávka jezuitského latinského dramatu. Nejprve Dr. Kateřina Valentová, Alena Bočková, Martin Blažil a kol. z Historického ústavu Akademie věd ČR uvedou hosty do tématu ?Scholae et musis - jezuitská gymnázia a jejich divadelní produkce v 1. pol. 18. století?. Potom v 16 hod. divadelní soubor Lauriger předvede Jezuitské školské hry Amor Doloris Rivalis a Votum melodicum.

V 18 hodin pak bude v jezuitském kostele slavit český provinciál Hylmar zádušní mši za duše zemřelých, kteří byli pohřbeni ve klatovských katakombách. Přitom zazní Requiem J. J. Fuxe (Kaiserrequiem, K 51-53).

V neděli 29. dubna pak zakončí třídenní program koncelebrovaná bohoslužba v jezuitském kostele. Po ní ještě se zasvěceným výkladem zájemce chrámem Neposkvrněného početí a sv. Ignáce provede P. Miroslav Herold SJ.

Redakce Jesuit.cz

Copyright © 2003-2024 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova. Všechna práva vyhrazena. provincie.boh@jesuit.cz.