Kdo jsme / Kdo je kdo Dnes je 22. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Pavel Bačo

Jesuit North West Europe Novitiate
Manresa House
10 Albert Road
B17 0AN Birmingham
United Kingdom
pbacosj(zavináč)jesuit.org.uk

Pavel Bačo se narodil roku 1974 v Brumově-Bylnici. Do Tovaryšstva Ježíšova vstoupil v roce 1992. Po dvouletém noviciátě v Kolíně odešel studovat filozofii na Hoch­­schule für Philosophie v Mnichově. V letech 1996−1998 vykonal svou pastorační praxi při duchovní správě jezuitského kostela a Vysokoškolském katolickém hnutí v Brně VKH Brno. Od roku 1998 studoval teologii v irském Dublinu, v roce 2001 přešel na postgraduální studium systematické teologie na Heythrop College v Londýně. Odtud se v únoru 2003 vrátil zpět do provincie. V letech 2003−2011 působil v Olomouci jako studentský kaplan při Vysokoškolském katolickém hnutí VKH Olomouc a farář Akademické farnosti u kostela Panny Marie Sněžné. V letech 2011−2012 absolvoval třetí probaci v irském Dublinu.

Do provincie se vrátil na jaře roku 2012 a byl poslán do Brna. Tam 27. listopadu 2012 složil do rukou generálního představeného jezuitského řádu Adolfa Nicoláse své poslední sliby. Od podzimu 2012 do léta 2013 vykonával funkci rektora kostela Nanebevzetí Panny Marie "u jezuitů". Na počátku roku 2013 převzal funkci kaplana pro vysokoškoláky při Vysokoškolském katolickém hnutí, kterou zastával do 31. července 2016. Od 1. srpna 2016 byl rektorem kostela sv. Ignáce v Praze. V září 2018 převzal úlohu superiora komunity.

Od srpna 2020 byl jmenován novicmistrem společného česko-slovenského noviciátu ve slovenském Ružomberku. V zájmu načerpání zkušeností a vytvoření většího společenství v září 2020 odcestoval spolu s českým novicem do britského Birminghamu.

Rozhodnutím otce generála byl noviciát v Ružomberku v květnu 2021 zrušen. Otec Pavel působí jako socius novicmistra v birminghamském noviciátu.


Jak jsem se stal jezuitou

Rozhovor s Pavlem Bačo především o jeho působení mezi studenty: Je to privilegovaný apoštolát, Bulletin Jezuité, 2015, č. 1, s. 15-19.


Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


Ignaciánská duchovní cvičení


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení


více »

Kalendárium

Bula Exposcit debitum


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil