Kdo jsme / Světci Dnes je 31. 8. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Petr Kasui Kibe

Jezuita přezdívaný "japonský Marco Polo" se narodil roku 1568 v Kibe v Japonsku. Jeho rodiče byli křesťané. Ve třinácti začal studovat v malém semináři a již v r. 1606 zatoužil stát se jezuitou. V té době se začal nazývat "Kasui". Proč, to není dodnes známo, víme jen, že od té doby je v jezuitských dokumentech uváděno jméno "Petr Kasui Kibe".

V r. 1614 byl s dalšími křesťany deportován do Macao. Tam začal studovat latinu a teologii. Kvůli národnostní diskriminaci v tamějším semináři však bylo velmi nepravděpodobné, že bude vysvěcen na kněze. Rozhodl se tedy vydat do Říma. Přeplavil se do Goa a pak se vydal pěšky (sic!) přes Persii do Evropy. Prošel království Ormus (to leželo v 16. a 17. století v Perském zálivu a patřilo k portugalskému impériu) a Bagdád a jako první Japonec navštívil Jeruzalém. Tři roky mu trvalo, než se během velmi náročné cesty dostal až na druhou stranu Středozemního moře, do Říma.

V Římě vstoupil Petr Kibe do jezuitského řádu. Jeho teologické vzdělání se ukázalo dostačující na to, aby byl vysvěcen na kněze. Ve svých 32 letech proto 15. listopadu 1620 přijal kněžské svěcení v Bazilice sv. Jana v Lateránu. V Římě další dva roky pokračoval ve své formaci a potom v Lisabonu složil své řeholní sliby. Roku 1623 se vydal s dalšími dvaceti jezuity do Indie. Do Goa se plavil přes mys Dobré naděje (ostrý pevninský výběžek v Jižní Africe nedaleko Kapského Města) a do cíle dorazil následujícího roku.

Kasui Kibe byl pevně rozhodnut vrátit se do Japonska, navzdory tomu, že bylo v té době již křesťanským misionářům přísně zakázáno do země vstupovat. V Indii nebyla žádná loď ochotna ho do rodného kraje přepravit. Proto se vydal na cestu po Jihovýchodní Asii, až se mu nakonec podařilo dostal se v r. 1630 na loď z Manily to Japonska. Ta sice ztroskotala, ale stačila ještě dopravit Petra Kasui do Kagošimy na jihozápadním cípu ostrova Kjúšú.

Tak se dostal po šestnácti letech do své rodné země. Ukrýval se a několikrát se mu podařilo jen o vlásek uniknout odhalení. Tajně se setkával s křesťany a posiloval je ve víře. V roce 1639, když se ukryl v domě jednoho křesťana, byl objeven, zatčen a dopraven do Edo (dnešní Tokio). Tam byl velmi krutě mučen, víry se však nevzdal. Ba dokonce i v díře, kde byl mučen, posiloval jiného křesťana ve víře. Byl proto vytažen ven a 4. července 1639 ve svých 52 letech sťat.

V městě Kibe Kunimi byl později postaven památečný park, který nese jméno tohoto jezuity. Stojí v něm také jeho socha, kterou vytvořil japonský sochař Yasutake Funakoshi (na fotografii). V městě Nagasaki byl 24. listopadu prohlášen za blahoslavené spolu s 187 mučedníky z pronásledování církve v 17. století. Na obřadu papeže zastoupil kardinál Saraiva Martins, prefekt Kongregace pro svatořečení. Mezi 188 mučedníky jsou čtyři kněží, řeholníci, laici a dokonce i děti.

Jan Regner


Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za vrcholné politiky
Modleme se, aby političtí představitelé sloužili svému lidu nasazením pro všestranný lidský rozvoj i společné dobro a péčí o ty, kdo ztratili práci, s upřednostněním nejchudších.

Národní úmysl
Za účastníky exercicií
Modleme se, aby se ti, kdo se účastní duchovních a prázdninových pobytů, otevřeli Božímu vedení a načerpali nové síly pro své poslání.

více »

Nejbližší akce

Pomník v Bratronicích připomene kněze Adolfa Kajpra


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro seniory


Duchovní cvičení pro trvalé jáhny a jejich manželky


Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova


více »

Kalendárium

Formula instituti potvrzena Pavlem III.

Památka sv. Melichara Grodeckého


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil