Online rozhovory Dnes je 14. 8. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Rozhovory online

Josef Horehleď 

Škola Nativity vzniká v Děčíně

Středa, 24.10.2007 16:00-17:00
Zakladatel školy Nativity hostem online rozhovoru

Hostem online rozhovoru na stránkách Jesuit.cz byl ve středu 24. října od 16.00 do 17.00 zakladatel první školy Nativity v České republice Josef Horehleď. Pokud uspěje, bude u nás v září 2008 otevřena první jezuitská škola po Druhé světové válce. Vyšší stupeň základní školy podle amerického modelu Nativity by byl určen především pro nadané děti ze sociálně znevýhodněných rodin.

Po vleklých jednáních s nepříliš vstřícným zastupitelstvem města Ústí nad Labem se čeští jezuité rozhodli pro jinou lokalitu. Zastupitelstvo města Děčína už rozhodlo o prodeji budovy bývalé školy v Děčíně-Křešicích pro Nativity. Tamější magistrát přiznal, že je v jeho zájmu podporovat vznik této školy a zahrnul ji do svého Integrovaného plánu rozvoje města. Podporu projektu vyjádřila řada místních neziskových organizací a sdružení. Nyní leží na stole na Ministerstvu školství žádost o zařazení školy Nativity do rejstříku škol.

Online rozhovor už proběhl.

Zodpovězené otázky:

Ivana Janečková: Jak daleko jsou jednání v Děčíně a kdy se bude vědět, jestli škola Nativity opravdu vznikne? Fandím vám!!
Josef Horehleď: Zdravím všechny čtenáře online rozhovoru!
Zastupitelstvo města Děčína nedávno rozhodlo o prodeji bývalé školy v Děčíně-Křešicích pro potřeby zřízení školy Nativity. Velmi nás těší podpora města v realizaci našeho projektu. O tom, zda škola Nativity vznikne, nyní rozhoduje Ústecký kraj a pak Ministerstvo školství. Výsledek bude známý začátkem února 2008. Mám radost, že se Vám náš projekt líbí. Díky!

J.Nevtípil: Budou se moct na školu přihlásit i "normální" děti (myslím, které nejsou ze sociálně znevýhodněných rodin)? Kdo a podle jakých kritérií o tom vlastě bude rozhodovat? Děkuji za odpověď!
Josef Horehleď: Cílem školy Nativity je podat pomocnou ruku těm dětem, které z nějakého důvodu nežijí v prostředí, které by jim zaručovalo ?normální? růst. Existuje mnoho forem znevýhodňování dětí, ať už viditelných či skrytých. Pro ty děti, o které je dobře postaráno někde jinde, naše škola není. O přijímání dětí bude rozhodovat komise odborníků, která individuálně posoudí každého zájemce o naši školu.

Jindřiška Jiráková: 1.Jaký je to pocit, když víte, že píšete dějiny- zařizujete jesuitskou školu? 2.Nestýská se vám po Irsku ?
Josef Horehleď: 1. Je pravdou, že pokud škola Nativity vznikne, bude to první jezuitská škola založená naší provincií Tovaryšstva Ježíšova po druhé světové válce. To je pro nás velká věc. Těší mne to, ale při všech starostech kolem si to příliš neužívám. 2. Jóóó Irsko, nádherná země. Prožil jsem tam pět nezapomenutelných let během své jezuitské formace. Těším se na to, že jednou naše žáky s touto zemí seznámím.

Honza D.: Chystaji dnes jezuite krome Nativity v Decine zalozeni nejake dalsi skoly?
Josef Horehleď: V současné době jezuité nepřipravují kromě školy Nativity založení jiné školy. Ale po založení prvních sedmi Nativity škol založíme tři kvalitní střední školy a nakonec i prestižní universitu. No, samozřejmě jen vtipkuji a sním. Ale mimochodem, nechtěl byste s tím jezuitům pomoci?

lida k.: Dobrý den! Jak jste vlastně na tento nápad přišel? Děkuji za odpověď.
Josef Horehleď: Založení první Nativity školy byl nápad amerických jezuitů. Již v roce 1971 vznikla první škola pro chudé děti a děti imigrantů v New Yorku. Od té doby bylo v USA založeno už 64 škol tohoto typu a jedna taková škola se dnes staví dokonce i ve Rwandě. Mne s touto školou během studií seznámil polský jezuita, který nějaký čas na jedné z Nativity škol učil. Vzdělávací model druhého stupně základní školy považuji za vhodný ? po jisté modifikaci ? i pro naši situaci. Má v sobě více dimenzí: vzdělávací-výchovnou, sociální a duchovní. Více se o Nativity školách můžete dozvědět na www.nativitymiguelschools.org

Lukáš Pavel: Kolik vás bude budova školy stát a kde seženete peníze na její provoz?
Josef Horehleď: Město Děčín nám prodává budovu školy v Děčíně-Křešicích za 2,2 milionu korun. Pokud budeme zařazeni do rejstříku škol a školských zařízení, budeme mít nárok na státní finanční normativy, tak jako jiné školy. Vzhledem k tomu, že pro kvalitnější výchovu a výuku budeme mít malé třídy (12-15 dětí ve třídě), státní peníze nebudou pro provoz školy dostačovat a tak budeme muset zajistit i dodatečné finance. Jedním ze zdrojů, ze kterých bychom rádi čerpali, je také fond Operačního programu "Vzdělávání pro konkurenceschopnost" z tzv. ESF.

Lea: Proč jste vzdali jednání o založení školy v Ústí nad Labem? Jinak, přeju hodně úspěchů!
Josef Horehleď: Naše jednání s městem Ústí nad Labem trvalo více než dva roky. Prošli jsme si obdobím zájmu o náš projekt (v době kdy primátorem města byl současný ministr zemědělství pan Gandalovič, který model školy Nativity znal ze svého působení v USA) až po nezájem a odpor (především od náměstka primátora pana Arno Fišery). Myslím, že to bylo město Ústí nad Labem, které se vzdalo možnosti mít Nativity školu v předměstské části Vaňově. To co nás mrzí je zbytečně ztracený čas a energie, které jsme v Ústí vynaložili. Děkuji za Vaše přání.

Alžběta Pecková: Ráda bych se zeptala, jaké je požadované vzdělání pro pedagogy na této škole? Má nějaká specifika odlišná od státních ZŠ?
Josef Horehleď: Požadované vzdělání pro pedagogy na škole Nativity je specializace pro druhý stupeň základní školy. Protože jde o školu křesťanskou, požadavkem na učitele je i souhlas s Etickým kodexem křesťanského učitele. To ovšem nezavazuje k náboženskému vyznání. Na škole Nativity půjde také o respektování jedenácti standardů, tak jak je mají všechny Nativity školy. To je vlastně podmínkou zařazení do sítě NativityMiguel škol.

Honza D.: Proc jste se rozhodli zrovna pro skolu Nativity? Proc jste se nerozhodli radsi pro gymnazium, ktere by bylo otevrene i pro deti ze socialne znevyhodnenych rodin (jak bylo tradici v Ceske provincii T.J., jestli se nepletu)?
Josef Horehleď: Vznik sociálně laděného gymnasia by byl jistě žádoucí, ale vyžadovalo by to vysoké nároky na personální zabezpečení. V současné době ČPTJ bohužel nedisponuje tak vysokým personálním potenciálem jako v minulosti. Můžeme si dovolit dělat jen to, na co máme síly. Školy Nativity v USA obyčejně disponují 1-3 jezuity v jedné škole a spolupráce s laiky je vynikající. Dovolte mi postesknutí ? Dnes má stále méně lidí odvahu k celoživotnímu závazku řeholního života a často i k celoživotnímu manželství.

Katka Šlesingrová: Slyšela jsem, že máte vážné potíže se zdravím. Nemůže to ohrozit vznik a rozvoj té vaší školy?
Josef Horehleď: Na projektu školy Nativity se sice významně podílím při jeho zakládání, ale zakladatel nutně nemusí být provozovatel. Svou úlohu zde budu zastávat tak dlouho, dokud si to Tovaryšstvo Ježíšovo a Bůh budou přát. Škola Nativity není podnik jednoho muže, ale řádu, jehož jsem členem. Svatý Ignác z Loyoly nás učí, že Bohu můžeme sloužit stejně tak dobře zdravím jako nemocí. Jen na Bohu je, co si pro naši školu vybere...

Kamila Pattermanová: Dobrý den. Ráda bych se zeptala, jestli máte jako jezuité se školou Nativity již nějaké zkušenosti. Děkuji za odpověď.
Josef Horehleď: Myslím, že za víc než 30 let existence několika desítek škol Nativity mají jezuité ? především v USA ? zkušeností dostatek. Model školy Nativity se ujal i u jiných církevních řádů, kongregací, nekatolických církví či laických sdružení. Své zkušenosti pak předávají v síti škol NativityMiguel a z jejich vstřícnosti čerpáme i my v České republice.

D. Petrla: Do jaké míry se u nás uplatní původní americký model škol Nativity a nakolik bude vaše škola specificky česká? Tj. jinými slovy - jaké změny v americkém modelu chcete udělat?
Josef Horehleď: To co nás spojuje s americkými školami Nativity, je 11 standardů, které jsou základními principy všech škol Nativity. Ale tyto školy mají velkou autonomii v konkrétním způsobu své realizace. Musí se přizpůsobit novému prostředí, v našem případě tomu českému postkomunistickému. Jedna ze základních odlišností je například v náboženské oblasti. Nebudeme učit náboženství, ale o náboženství. A to je podstatný rozdíl.

D. Petrla: Jak jste žertoval o těch jedenácti dalších školách, vzpomněl jsem si, že v dobách své největší slávy provozovali jezuité u nás, pokud se nepletu, asi 80 gymnázií. Něco takového bychom dnes potřebovali! Co myslíte, vrátí se to někdy?
Josef Horehleď: Česká republika je po desítkách let duchovní vyprahlosti velmi zajímavým prostorem pro ?probuzení? spící duchovní dimenze člověka. Nicméně, nemyslím si, že dojde k podobné situaci, jako v historii, kdy řády a církev měly převahu ve školství. Domnívám se ale, že existence církevních škol je ve spektru našich škol velmi potřebná alternativa.

Tak já už musím běžet. Děkuji za všechny otázky a vaši přízeň. Budeme vděčni za každou vaši podporu. Hezký zbytek dne!


Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za vrcholné politiky
Modleme se, aby političtí představitelé sloužili svému lidu nasazením pro všestranný lidský rozvoj i společné dobro a péčí o ty, kdo ztratili práci, s upřednostněním nejchudších.

Národní úmysl
Za účastníky exercicií
Modleme se, aby se ti, kdo se účastní duchovních a prázdninových pobytů, otevřeli Božímu vedení a načerpali nové síly pro své poslání.

více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní cvičení pro vysokoškoláky


Duchovní cvičení


Duchovní obnova pro seniory


Duchovní cvičení pro trvalé jáhny a jejich manželky


více »

Kalendárium

Xaver v Japonsku

První sliby na Montmartru

Generál Ricci vězněm v Andělském hradě

Památka sv. Alberta Hurtada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil