Online rozhovory Dnes je 14. 8. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Rozhovory online

Miroslav Herold 

Je Jan Nepomucký největším Čechem?

Úterý, 18.12.2007 16:00-17:00
Online rozhovor s mladým historikem a scénáristou nejen o novém filmu

Na Nový rok odvysílá Česká televize na svém druhém programu dokument režiséra Otakaro M. Schmidta o českém světci Janu Nepomuckém, který se proslavil doslova na celém světě. Námět a scénář napsal mladý historik Miroslav Herold, který zároveň diváky dokumentem bude provázet. Ten přijal naše pozvání a v úterý 18. prosince od 16. do 17. hodiny byl hostem online rozhovoru na stránkách Jesuit.cz

Hodinový polohraný snímek by měl podle tvůrců představit Jana Nepomuckého jako nejslavnějšího Čecha a navázat na loňský film o jezuitském řádu ?Nejsme andělé, jen děláme jejich práci.? Produkce se opět ujal Jakub Červenka ze společnosti JC&J.

Miroslav Herold se narodil v roce 1978 v Praze. Absolvoval Arcibiskupské gymnázium tamtéž a pak v roce 1996 vstoupil do jezuitského řádu. Filosofii studoval v Bratislavě a poté v letech 2000-2002 pracoval jako šéfredaktor bulletinu Jezuité. Teologii studoval v Římě a Olomouci. V roce 2006 byl v Praze vysvěcen na kněze a potom působil jako kaplan akademické farnosti v Olomouci. Nyní studuje postgraduálně církevní dějiny na římské ?Gregoriáně?. Je považován za jednoho z největších odborníků na život a kult Jana Nepomuckého.

Zodpovězené otázky:

Hans: Tak to je dobrá zpráva! Kdy přesně bude Česká televize dokument vysílat??
Miroslav Herold: Přeji pěkný podvečer a zdravím z Říma, kam už zima také dorazila. Přejdu hned k tématu našeho rozhovoru: Dokument s názvem "Nejznámější Čech - Jan Nepomucký" budete moci shlédnout 1. ledna 2008 na programu ČT2 ve 21.15. Repríza se bude vysílat v čase vhodném pro noční vytrvalce, tedy 2. ledna ve 3 hodiny po půlnoci na stejném programu.

Jana K.: Už se na dokument těším. Ten loňský o jezuitech se mi moc líbil. Taky jste se na něm také podílel, díky! Nevíte, jestli a kdy vyjde na DVD? Zdravím a děkuji za odpověď!
Miroslav Herold: Dokument na DVD vyjde, a to dokonce spolu s DVD loňského snímku o jezuitech. Podrobnosti by nám určitě sdělila produkce pod vedením p. Jakuba Červenky, který se podílel na vzniku obou dokumentů. Sám se těším, že bližší informace budou k mání začátkem roku 2008, až bude nepomucenský dokument odvysílán.

Katka: Loni byly okolo dokumentu Nejsme andělé nějaké "PR-tanečky" :-) na ČT24 nebo v Noci s Andělem. Bylo to docela fajn. Chystá se letos něco podobného (teda, jestli to už víte)?
Miroslav Herold: Prezentace dokumentu proběhla a probíhá různými cestami - na internetu najdete zajímavé odkazy, režisér Otakáro Maria Schmidt o "Nepomukovi" mluvil už v televizi i rozhlase, zprávy se šíří i časopiseckou cestou a v Olomouci byl dokument poprvé promítán v kině Metropol koncem listopadu, za Schmidtova uvedení a účasti. Časem se snad vydaří připravit několik projekcí snímku v kinech za účasti tvůrců a tedy i možností diskuze.

Lenka Růčková: Ahoj Mirku, jak vzpomínáš na studentský život v Olomouci a jaký je studentský život teď v Římě?
Miroslav Herold: To je fajn otázka, protože Tě mohu ujistit, že na olomoucký studentský život vzpomínám velmi rád jako na intenzivní a pěkné období. V Římě se věnuju tématu, které mě vždy zajímalo, takže si nemohu stěžovat. Naopak, je to město plné inspirace.

Petra Otýpková: Zabýváte se Janem Nepomuckým i v rámci svého postgraduálního studia na "Gregoriáně" nebo jste si tentokrát zvolil téma jiné?
Miroslav Herold: Témat z dějin mě oslovuje mnoho, asi až příliš mnoho na to, abych se jim mohl věnovat s požadovanou hloubkou a precizností. Jan Nepomucký je téma (nejen intelektuální práce), které mě zřejmě neopustí celý život. Během současného licenciátního studia na Gregoriáně dám však přednost asi tématu z jezuitských dějin. Pokusím se využít prameny v řádovém archivu na generální kurii Tovaryšstva, které chybí v českých archivních fondech. Uvidíme, jaké téma se konkrétně nakonec vyklube.

Jindřiška Jiráková: Zdravím tě, milý Mirku,ráda ti položím otázku: Kam se nejraději chodíš modlit? Máš raději Prahu nebo Řím anebo úplně jiné město? Do vánoční pošty jsem zapomněla přiložit dvě krásné grafiky sv.Jana Nepomuckého, budou se ti líbit. Příležitostně předám, nebo pošlu.Díky, srdečně Jindřiška Jiráková
Miroslav Herold: Děkuji za krásný pozdrav s vánočním nádechem. Jsem přesvědčen, že Řím a Praha jsou nejkrásnější města Evropy, na modlitbě mi ale přijde okouzlující, že se do ní můžu ponořit všude. Na grafiky sv. Jana Nepomuckého se těším, budou to zřejmě další stopy mého nebeského přítele, které jsem ještě neobjevil...

Jitka Skalicka: Mily otce, jak se Vam studuje na Gregorianske universite v Rime ? Ja se zde venuji studiu pro laiky a jsem velmi spokojena. Preji Vam hluboke proziti radosti z narozeni naseho Pana Jezise Krista a pozehnany rok 2008. S pozdravem Jitka Skalicka
Miroslav Herold: Díky za přání. Také vám všem posílám přání k pokojnému prožití Vánoc a nabytí sil do nového roku. Studia na Gregoriáně jdou dobře, díky.

J.Zatloukal: Můžete nám trochu nastínit, jak bude dokument vypadat a o čem bude (o Janu Nepomuckém, to je příliš široké téma)?
Miroslav Herold: Nechte se překvapit :-)
Ale teď vážněji. Je pravda, že řekne-li se Jan Nepomucký, otevře se svět plný událostí, souvislostí, mnohdy překvapujících informací. Chtěli jsme se s režisérem Otakárem M. Schmidtem a s naší spolupracovnicí Janou Studničkovou vydat po stopách Jana Nepomuckého, odhalit jeho historický život, jakou roli sehrál v našich dějinách, co pro nás znamená v dnešní době, jak ho vnímali a vnímají lidé v zahraničí, co nám v České republice může nabídnout v rámci vytvářející se jednotné Evropy, čím může být zajímavý, inspirující, povzbuzující. I tak to zní pořád široce - co a koho konkrétně jsme při hledání Janovy tváře a jeho stop objevili, ukáže sám dokument. Není však rozhodně vyčerpávající odpovědí na spousty otázek spojených s touto historickou osobností. Bylo by dobré, kdyby dokument spíše probouzel otázky a jemně naznačoval možné cesty jejich zodpovězení. Každý uvidí sám, nakolik se to snímku daří.
Pro nás se Nepomucký postupně stával symbolem "promostění" mezi (nejen) evropskými národy a dokonce i rozdílnými křesťanskými konfesemi, a to přes všechny spory a rozdělení, které jeho postava v minulosti budila. Patron mostů může dnes vybízet k vytváření mostů mezi námi.

Karlíček N.: Nechystáte vydat své dosavadní poznatky o Nepomuckém také knižně?
Miroslav Herold: To je mé velké přání, jehož uskutečnění připravuju už několik let. Vypadá to, že ještě nějaký čas bude třeba přípravám věnovat, ale vše je na dobré cestě. Soustředím se na vývoj úcty ke sv. Janu Nepomuckému od jeho smrti až do blahořečení (1721). Na světlo přichází řada zajímavých zjištění - rád bych poukazoval zvláště na příběhy lidí, kterým světec nějak v životě pomohl nebo byl pro ně i jinak důležitý. Většinou u takových lidí je třeba hledat pramen vzniku nepřeberného množství svatojánských památek, které nás dodnes obklopují.

lída havlíková: Vlatně vás chci jenom pozdravit. Ale když už píšu, tak jednu otázku položím: Jak se dneska máte? :-)
Miroslav Herold: Mám-li být upřímný, už se těším do vlasti. Vánoční svátky prožité v Praze a Olomouci, to je skvělá představa!

Brouk Pytlík: Čím vás tak oslovila zrovna postava Jana Nepomuckého? Zdravím a děkuju za odpověď!
Miroslav Herold: Není lehké odpovědět na tuto otázku. Už v dětství mě přitahovaly obrazy a sochy sv. Jana, který na mě působil jako tajuplný muž hluboké moudrosti. A tak jsem se pustil po jeho stopách, abych zjistil, kdo to vlastně je. Mám-li mluvit nejen jako historik, ale i jako křesťan, Jan je pro mě někdo, s kým mohu mnoha způsoby komunikovat a vždy to vede k pozitivním překvapením a k dobrému...

Antonín Zoulík: Jaká cesta vedla k jezuitům? Jinak přeji požehnané vánoce
Miroslav Herold: Vážil jsem si nasazení jezuitů pro to, co dělají, a hlavně v jakém duchu to dělají a z jakých kořenů taková činnost vyrůstá. Pak jsem zjistil, že do jejich stylu nahlížení života a mnohotvárné činnosti vykonávané pro dobro lidí s upřeným pohledem na Boha, jsem povolán také.

Božena T. Poláková: Krásné odpoledne:) Možná budu trošičku bojovat se systémem, ale snad se mi podaří zapojit do rozhovoru. Registrovala jsem ve svém okolí jistou připomínku...
Miroslav Herold: Díky za přání. Vyčkávám...

Václav : Hezký podvečer, dokument bude o Janu Nepomuckém, či spíše o úctě k sv. Janu Nepomuckému ? Na co se můžeme těšit ?
Miroslav Herold: Snažili jsme se, aby byl dokument o obojím, jak o historickém příběhu Jana z Pomuku, tak o jeho úctě.

Libor Z.: Nezdá se vám název "Největší Čech" trochu nabubřelý?
Miroslav Herold: Přesně vzato, nakonec se do názvu dostalo adjektivum "nejznámější". I tak zůstává název do jisté míry provokativním. Možná nejlepší by bylo použít názvu "Jan Nepomucký - nejznámější Čech?" Přesně tam totiž má název snímku vést, totiž k otázce, jak se to s Nepomukovým věhlasem má. V 18. století byla jeho sláva na vrcholu a znali ho v Číně i Americe, už během 19. století se povědomost o něm v zaoceánských oblastech vytrácela, takže zbyly jeho sochy, ale lidé často už nevědí, koho vlastně tyto památky představují. Otázkou je situace v Evropě a hlavně v naší zemi, kde byla památka na tohoto muže značně "upravována" během 2. poloviny 20. století. Je Jan Nepomucký už jen hudbou minulosti? Při našem natáčení jsme zjistili, že v osudech řady lidí jak u nás, tak v zahraničí, stále žije.

Jakub: Chvála Kristu,mohl bych se vás zeptat jak jste uslyšel povolání ke kněžství a k jezuitům.Děkuji
Miroslav Herold: Trochu jsem se snažil k povolání do Tovaryšstva Ježíšova vyjádřit už před chvílí. Ke kněžství jsem vnímal zvláštní přitažlivost už od dětství. Postupem času z toho povstalo přesvědčení, že to je správná volba pro můj život. Jan Nepomucký jako kněžská postava při tom sehrál také svou úlohu, ale určitě i řada kněží, které jsem osobně potkal a jimž vděčím za mnohé.

PetrH: Nemám otázku, jen přání. Hezké Vánoce a hodně dalších úspěchů!
Miroslav Herold: Díky mnohokrát a přání opětuji!

Božena poláková: Tak k té otázce: je to spíš námitka, a sice, že král Václav je zde vyobrazen příliš krvelačně. Jaký ve skutečnosti byl se asi dozvíme až v nebi, ale co si o něm myslíš Ty?
Miroslav Herold: Tady se ukazuje nebezpečí zkratky - král Václav IV. skutečně může vyznít jednostranně ve tmavých barvách, protože ve sporu s arcibiskupem Jenštejnem (a potažmo sv. Janem Nepomuckým) si ke konci skutečně "nebral servítky", ač ze začátku vztah obou osobností vypadal pozitivně a velice slibně. Umučení Jana Nepomuckého pak bylo krutým a zbytečným vyvrcholením dlouho živeného napětí. Museli jsme v řadě momentů volit jen hutná a krátká sdělení s nadějí, že obraz může říci mnohdy více nežli slova. Náš záměř byl spíše představit široké spektrum informací, spojených se sv. Janem Nepomuckým, které nastíní obrovskou šíři fenoménu, který v sobě tento světec skrývá. Přitom si neděláme klamné naděje, že bychom jeho tajemství vyčerpali...

Na závěr děkuji všem tázajícím i čtenářům za pozornost a přeji klidné prožití vánočních svátků a co nejlepší vstup do nového roku. Doufám, že vám ho zpříjemní i náš dokument. Náš národ není "zdaleka nejmenším" mezi národy světa, což potvrzují i tisíce pomníků sv. Jana Nepomuckého, rozeseté za hranicemi země, v níž se narodil. Jednu takovou sochu můžete potkat v Nazaretě - ano, tam kde prožil řadu let Ten, bez něhož bychom dnes Vánoce neslavili.



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za vrcholné politiky
Modleme se, aby političtí představitelé sloužili svému lidu nasazením pro všestranný lidský rozvoj i společné dobro a péčí o ty, kdo ztratili práci, s upřednostněním nejchudších.

Národní úmysl
Za účastníky exercicií
Modleme se, aby se ti, kdo se účastní duchovních a prázdninových pobytů, otevřeli Božímu vedení a načerpali nové síly pro své poslání.

více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní cvičení pro vysokoškoláky


Duchovní cvičení


Duchovní obnova pro seniory


Duchovní cvičení pro trvalé jáhny a jejich manželky


více »

Kalendárium

Xaver v Japonsku

První sliby na Montmartru

Generál Ricci vězněm v Andělském hradě

Památka sv. Alberta Hurtada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil