Kdo jsme / Vzpomínky Dnes je 3. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




P. František Brázdil

Datum narození:16.5.1940
Datum vstupu do řádu:  31.7.1980
Datum úmrtí:19.12.2023

Otec František se narodil 16. května 1940 v Brně. Po základní škole v Brně a Bílovicích vystudoval gymnázium v Uherském Hradišti a nástavbu na Střední průmyslové škole strojní v Brně. Po vojenské službě pracoval v letech 1959–1976 v Otrokovicích jako konstruktér a dále do roku 1981 jako vedoucí úpravny vody v Uherském Hradišti.

Do Tovaryšstva Ježíšova vstoupil tajně 31. července 1980 v Nezdenicích. V následujícím roce začal studium teologie na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Litoměřicích, během kterého také prožil v letech 1981–1983 noviciát, který završil prvními sliby 26. srpna 1983 v Brně. Po ukončení studia teologie ho na kněze vysvětil biskup Josef Vrana 28. června 1986 v Olomouci.

Poté působil tři roky jako kaplan na Velehradě, pět let jako administrátor v Nivnici, další rok opět jako kaplan na Velehradě a administrátor v Buchlovicích. Pak byl povolán do Kolína, kde se podílel na formaci noviců a byl kaplanem farnosti. Od roku 1996 byl ministrem domu a později superiorem komunity v Českém Těšíně, kde 2. února 1997 složil poslední sliby. Od roku 1999 působil jako superior na Sv. Hostýně.

Po studiích v polské Wroclawi a Lublinu získal roku 2003 doktorát z církevního práva. Díky tomuto vzdělání působil v letech 1999–2007 jako externí pracovník a později odborný asistent na katedře církevního práva Cyrilometodějské teologické fakulty v Olomouci. Od roku 1993 byl soudcem a později viceoficiálem Interdiecézního církevního soudu v Olomouci.

V letech 1999–2008 se podílel na chodu české jezuitské provincie jako konzultor. Od roku 2006 byl ministrem komunity v Olomouci. Odtud se po dvanácti letech roku 2018 odstěhoval na Slovensko do Ivanky pri Dunaji do seniorátu slovenských jezuitů.

Otec František byl Bohem obdařen dobrým a laskavým srdcem. Miloval krásu folklóru, krojů, zpěvu, hudby a životní síly. Jako primáš folklorního souboru Včelaran i jako odborník na kanonické právo hledal cesty, jak těšit a pomáhat. Zajímal se o duše lidí, které chtěl přivádět do Božího království.


Parte ke stažení naleznete ZDE.


Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení v tichu podle sv. Ignáce


Duchovní cvičení pro lékaře a zdravotníky


Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


více »

Kalendárium

Památka Lva Mangina a druhů


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil