Články / Články Dnes je 20. 10. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Články

         A     A     A

Úmysly Apoštolátu modlitby na měsíc říjen

Pondělí, 28.9.2015
Krátké úvahy jezuitského teologa Pavla Ambrose

Pavel Ambros

Úmysl všeobecný: Aby bylo vykořeněno obchodování s lidmi, které je moderní podobou otroctví.

Žijeme v době kulturního relativismu. Nabízí takovou smířlivost, až promíjí morálně nepřijatelné věci. Dokonce se šíří strach je odsoudit.

„Kultura relativismu je chorobný jev, který nutí člověka využívat druhého a zacházet s ním jako s pouhým předmětem, ukládá mu nucené práce anebo jej uvrhuje do otroctví v důsledku zadlužení. Je to způsob myšlení, který vede k sexuálnímu zneužívání dětí nebo k opouštění starých lidí, kteří už nejsou užiteční. (…) Pokud neexistují objektivní pravdy ani stabilní principy kromě uspokojování vlastních aspirací a bezprostředních potřeb, jaké hranice může mít obchodování s lidmi, organizovaný zločin, obchod s drogami, obchod s krvavými diamanty a srstí zvířat, kterým hrozí vyhynutí? Není to tentýž způsob myšlení, který ospravedlňuje získávání orgánů od chudých za účelem jejich prodeje nebo jejich využití k experimentům anebo skartaci dětí, protože nevyhovují přáním svých rodičů?“ (Papež František, Laudato si’, 123)

Úmysl evangelizační: Za křesťanská společenství na asijském kontinentě, aby s misijním duchem ohlašovala evangelium těm, kdo na ně ještě čekají.

„Kolik samoty a utrpení, jaké vzdálení se Bohu je na četných periferiích Evropy a Ameriky a v mnoha městech Asie! Současný člověk v každé zeměpisné šířce dnes velice potřebuje cítit, že jej Bůh má rád a že láska je možná! Křesťanská společenství mají díky vám, misionářským rodinám, zásadní úkol, totiž zviditelnit toto poselství. Jaké poselství? Kristus vstal z mrtvých, Kristus žije! Kristus žije mezi námi!“

Když v těchto dnech probíhá synoda o rodině, můžeme si připomenout slova sv. Jana Pavla II.: „Ten, kdo zakládá rodinu, činí akt důvěry vůči budoucnosti a podává svědectví o své naději. Asijské rodiny to prožívají velmi silně: evangelizujte Asii.“ Polský papež tím chtěl říct, že filipínské rodiny přijímají život s radostí a stejně tak žijí i svou víru. V přilnutí ke kultuře rodiny je cosi prorockého nejen v Asii, ale i v Evropě.

Úmysl národní: Za zodpovědné a poctivé křesťany, kteří budou v církvi dobrými hospodáři duchovního i hmotného bohatství.

„Velké bohatství křesťanské spirituality, zrozené během dvaceti století z osobních a komunitních zkušeností, představuje velkolepý přínos ke snaze o obnovu lidstva. Rád bych nabídnul křesťanům některé linie ekologické spirituality, které se rodí z přesvědčení naší víry, protože to, čemu nás učí evangelium, má důsledky v našem způsobu myšlení, cítění a v životě.

Nebude totiž možné zasadit se o velké věci pouze naukou, bez mystiky, která nás oživuje, bez vnitřní hybné síly, která podněcuje, motivuje, povzbuzuje a dává smysl osobnímu i společnému konání.“

„Vnější pouště se ve světě množí, protože vnitřní pouště se staly nedohledné.“(Papež František, Laudato si’, 216–217)


8

 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
1.10.2024 Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na říjen
6.9.2024 Naléhavý úmysl Celosvětové sítě modlitby s papežem
30.8.2024 Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na září
6.8.2024 Naléhavý úmysl Celosvětové sítě modlitby s papežem
31.7.2024 Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na srpen



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za společně sdílené poslání
Modleme se, aby si církev nadále všestranně osvojovala synodální způsob života vyznačující se společnou odpovědností za růst spolupráce, jednoty a poslání sdíleného mezi kněžími, řeholníky a laiky.

Národní úmysl
Za synodu o synodalitě
Modleme se, aby setkání synody v Římě prospělo církvi po celé planetě.

více »

Nejbližší akce

Tomáš mezi námi


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova


Kněžské exercicie


Kněžské exercicie


Duchovní obnova pro manžele


více »

JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil