Články / Aktuality Dnes je 1. 9. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Skončila 36. generální kongregace Tovaryšstva Ježíšova

Pondělí, 14.11.2016
Vatikán. V sobotu 12. listopadu byla v Římě zakončena 36. generální kongregace (GK) Tovaryšstva Ježíšova. Setkání více než svou stovek jezuitů z celého světa, kteří se ve Věčném městě sešli před šesti týdny, završilo společné slavení eucharistie v kostele sv. Ignáce z Loyoly v srdci Říma.


Slavnostní bohoslužbě předsedal a kázání pronesl P. Arturo Sosa, kterého členové GK zhruba před měsícem zvolili generálním představeným jezuitského řádu. Právě v sobotu 12. listopadu oslavil nový jezuitský generál osmašedesáté narozeniny.

Ve své homilii P. Sosa připomněl, že Duchovní cvičení sv. Ignáce se zakládají na kontemplaci jakožto nástroji k nabytí lásky. „Jde ovšem o lásku Boha, který poslal na svět svého Syna a chce být poznán jako Ten, který je láska,“ uvedl venezuelský jezuita. „Láska, která se musí projevovat více skutky než slovy, je oboustranným sdílením, kde každý dává všechno, co má, i všechno, čím je,“ upřesnil za použití citace ze sv. Ignáce otec generál (srov. Nazírání k nabytí lásky, Duchovní cvičení, 230-231).

Nový generální představený Tovaryšstva ve své homilii hovořil mimo jiné o otřesných svědectvích bratří z oblastí zmítaných válkou, která měl možnost vyslechnout na setkání generální kongregace. „Nerovnosti mezi národy a uvnitř národů jsou znamením světa, který pohrdá lidstvím, a politika chápaná jakožto umění dohodnout se na obecném dobru neustále slábne,“ podotkl otec Sosa a dodal, že je třeba hledět na svět očima chudých. „Naše duchovní rozlišování nám umožňuje dívat se na svět očima chudých a nutí nás spolupracovat s nimi na utváření pravého života, vycházet na periferie světa a odtud se snažit porozumět tomu, jak čelit krizi, která ohrožuje život na Zemi. Tovaryšstvo Ježíšovo bude nadále bojovat proti povrchnosti a ideologii a po celém světě šířit evangelium a čerpat útěchu lásky Boží,“ zdůraznil představený jezuitského řádu.


Fotografie ze závěrečné mše si můžete prohlédnout ZDE.

Zdroj: RaVat, 36. GK
Foto: 36. GK

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
20.8.2024 Jezuitský kostel v Londýně oslavil 175. výročí
12.8.2024 Úvahy o vedení mezinárodní provincie
17.6.2024 Mladí lidé podněcují péči o společný domov
27.5.2024 Otec generál navštívil Maltu a Rumunsko
22.4.2024 Otec generál Arturo Sosa SJ v Chicagu



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za trpící Zemi
Modleme se, aby každý z nás věnoval pozornost bolestnému volání Země a obětí přírodních katastrof a klimatických změn a abychom se osobně nasazovali v péči o svět, který obýváme.

Národní úmysl
Za novomanžele
Modleme se, aby ti, kdo vstupují do manželství, vytrvali v lásce, věrnosti a vzájemné velkorysosti.

více »

Nejbližší akce

Pomník v Bratronicích připomene kněze Adolfa Kajpra


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro seniory


Duchovní cvičení pro trvalé jáhny a jejich manželky


Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova


více »

Kalendárium

Formula instituti potvrzena Pavlem III.

Památka sv. Melichara Grodeckého


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil