Články / Aktuality Dnes je 1. 9. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

P. Jan Rybář byl oceněn stříbrnou medailí Senátu Parlamentu ČR

Čtvrtek, 28.9.2017
Praha. Ve středu 27. září převzal otec Jan Rybář stříbrnou medaili Senátu Parlamentu České republiky. Stříbrné medaile oceněným udělil předseda Senátu Milan Štěch při příležitosti Dne české státnosti, který připadl na čtvrtek 28. září, slavnost sv. Václava. Záznam ze slavnostního předávání medaile oceněným osobnostem, které Česká televize odvysílala 28. září na ČT24, je možno nalézt v archivu ČT.


Stříbrné pamětní medaile Senátu se udělují od roku 2007 významným osobnostem z řad vědců, umělců, sportovců a dalších veřejných činitelů, kteří vynikají ve svých oborech nebo svými zvláštními činy či schopnostmi. Medaile od roku 2012 uděluje předseda Senátu při příležitosti zářijového Dne české státnosti, v případě návštěvy významných zahraničních osobností příležitostně i mimo toto datum.

P. Jan Rybář SJ se narodil dne 16. července 1931 v Brně, kde prožil i své dětství. V roce 1945 vstoupil do Tovaryšstva Ježíšova. V roce 1950 byl internován, po propuštění v roce 1951 složil v Brně tajně první sliby. V roce 1952 nastoupil na základní vojenskou službu k PTP. Po vojně pracoval od roku 1954 jako dělník ve strojírenství a stavebnictví, přitom tajně studoval. V roce 1960 byl znovu zatčen a svá studia dokončil ve vězení. V roce 1962 ho také uvězněný biskup Karel Otčenášek tajně vysvětil na kněze. Při uvolnění v roce 1968 studoval na univerzitě v Innsbrucku. Po návratu a nastolení normalizačního procesu odešel v prosinci 1969 do farnosti Trutnov – Poříčí, kde zůstal sedmnáct let. V roce 1986 odešel do Janských Lázní.

Po sametové revoluci ho po dvaceti jedna letech přestala sledovat StB a P. Rybář získal farnost v Rychnově nad Kněžnou, kde působil až do roku 2004, kdy odešel do důchodu. V současnosti žije v Trutnově, je výpomocným duchovním, píše články, přednáší široké veřejnosti a je aktivním exercitátorem. Vyšlo mu také několik knih. Poslední kniha Deník venkovského faráře (rok vydání 2016) vyhrála v roce 2017 anketu Dobrá kniha, kterou každoročně vyhlašuje Katolický týdeník. Za svůj význačný přínos v boji za obnovu svobody a demokracie byl P. Rybář roku 2011 oceněn medailí Václava Bendy a roku 2015 pamětní medailí hejtmana Královéhradeckého kraje.


Reakci P. Jana Rybáře na udělené ocenění, odvysílanou na Radiu Proglas, si můžete poslechnout ZDE.
Záznam ze slavnostního předávání medaile je možno shlédnout v archivu České televize.

Zdroj/Foto: Simeon.cz.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
18.12.2023 Zlatý záslužný kříž pro Józefa Bremera SJ
7.8.2023 Argentinský jezuita Ángel Sixto Rossi, metropolita córdobský
2.8.2023 Čínský jezuita Chow Sau-yan, biskup z Hongkongu
10.1.2023 Otec Michael Fédou SJ obdržel Ratzingerovu cenu
8.6.2022 Nový kardinál z Tovaryšstva Ježíšova



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za trpící Zemi
Modleme se, aby každý z nás věnoval pozornost bolestnému volání Země a obětí přírodních katastrof a klimatických změn a abychom se osobně nasazovali v péči o svět, který obýváme.

Národní úmysl
Za novomanžele
Modleme se, aby ti, kdo vstupují do manželství, vytrvali v lásce, věrnosti a vzájemné velkorysosti.

více »

Nejbližší akce

Pomník v Bratronicích připomene kněze Adolfa Kajpra


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro seniory


Duchovní cvičení pro trvalé jáhny a jejich manželky


Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova


více »

Kalendárium

Formula instituti potvrzena Pavlem III.

Památka sv. Melichara Grodeckého


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil